Image

MVB bygger i Tynnered

Bygg/Arkitektur MVB har startat byggnationen av tre nya hyreshus vid Grevegårdsvägen i Göteborg. Projektet är en del av förnyelsen kring Opaltorget i stadsdelen Tynnered och förväntas, tack vare prefabteknik, skapa minimal störning för de närboende.
Publicerad den 12 Januari 2018
MVB bygger i Tynnered. Bild: MVB
MVB bygger i Tynnered.

Nu är arbetet med att bygga och restaurera det nya området på och runt Opaltorget igång. Det finns stora planer för området som ska förändras med ett nytt torg, butikslokaler och bostäder. MVB är först ut att sätta spaden i marken i och med uppdraget att bygga 156 nya och Svanenmärkta hyresrätter med tillhörande gårdstvättstugor åt Familjebostäder.

Eftersom de nya huskropparna ligger tätt inpå befintlig bebyggelse, byggs husen av prefabstomme med sandwichväggar och betongbjälklag. En byggmetod som är relativt ovanlig vid byggnation av bostadshus. Väggarna byggs på annan ort så när de kommer till byggarbetsplatsen är de helt klara för väggmålning. Det gäller även fasaderna där bara fogtätning av väggelementen samt montage av balkongräcken återstår. Metoden är fördelaktig i ett stadsförtätningsprojekt som detta. MVB:s platschef Jan Andersson förklarar:

– Fördelen med tekniken är att det går väldigt mycket snabbare att resa husen och därmed skapar vi minimal störning för de när- och kringboende som annars skulle behöva stå ut med buller och störningar under en längre tid. I det här projektet tjänar vi till exempel in ett halvårs byggtid, jämfört med om vi hade byggt allt på plats.

Det snabba tempot gör det möjligt att färdigställa ett våningsplan på cirka två veckor. Samtliga hus består av sju våningar med fasader i rött ingjutet tegel som kopplar samman de nya husen med den befintliga bebyggelsen. De första två huskropparna kommer att vara resta till sommaren 2018. Inflyttningsklara är husen lagom till våren och sommaren 2019.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige