Image

Mindre fastighetsägare går samman för att utmana de stora byggarna

Bolag Ett 20-tal mindre fastighetsägare i Stockholmsregionen bildar den ekonomiska föreningen Fastsam. Genom att samarbeta ska de ta upp kampen med de stora byggjättarna om bostadsproduktionen. Föreningen har redan ett antal lägenheter på gång.
Publicerad den 26 Mars 2013

Fastsam menar att de små aktörerna stängs ute från nyproduktionen genom att det bara tas fram detaljplaner för projekt med flera hundra lägenheter.

- De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter, utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer, säger Peter Mandel, vd på Mandel Fastigheter, till Dagens Industri.

Tillsammans med Lars Lindén, ägare till Linfast, har han tagit initiativet till föreningen.

Tanken är att man, genom att gå samman i projektgrupper, ska kunna uppvakta kommuner om markområden som annars bara skulle gå till stor byggare som JM, Peab, Skanska och NCC, skriver Dagens Industri.

- På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat. Det finns ju arbetsgivare som inte kan förlägga sin verksamhet till Stockholm då de inte kan lösa bostadsfrågan åt anställda som kommer utifrån, säger Lars Lindén till DI.

Den nystartade föreningen säger sig ha mellan 600 och 1 000 lägenheter på gång redan.

- Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1 000 lägenheter redan i morgon, säger Lars Lindén till DI.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige