Image

Mark- och miljödomstolen stoppar tvåmiljardersprojekt

Juridik Mark- och miljödomstolen stoppar Örndalen Resort. Domstolen tycker inte att satsningens allmänintresse och samhällsnytta väger så tungt att den ska medges dispens från artskyddsförordningen gällande kungsörn. Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.
Publicerad den 25 Februari 2014
Örndalen_1 Bild: Internationell Alpine Design
Örndalen_1 Mats Svensson. Bild: Örndalen
Mats Svensson.

Örndalen Resorts tidigare beviljade dispens från artskyddsförordningen avseende kungsörn upphävs. Beslutet motiveras med att satsningens allmänintresse och samhällsnytta i form av arbetstillfällen och regional utveckling inte väger tillräckligt tungt.

Kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen är kritisk.

– Besöksnäringen är oerhört viktig för oss. Att stoppa Örndalen vore att tacka nej till 300 nya årsarbeten. Det har vi inte råd med, säger Gunilla Zetterström-Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen.

Redan när Härjedalens kommun antog översiktsplanen för Vemdalsområdet 2008 var förekomsten av områdets kungsörnspar känd. En fördjupad rovfågelsinventering visade att det fanns revirhävdande kungsörn i området. Länsstyrelsen i Jämtland bedömde därför att projektet behövde en dispens från artskyddsförordningen för att få drivas vidare. Dispensen beviljades av länsstyrelsen i maj 2013.

– Vi är besvikna över att våra planer för skyddsåtgärder för kungsörnen inte har beaktats i domen. Vårt mål har hela tiden varit att det berörda kungsörnsparet ska kunna stanna kvar i området, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.
Örndalen Resort i Vemdalen kan bli Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. Projektet är uppdelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. De sammanlagda investeringarna på två miljarder kronor i Örndalen Resort beräknas långsiktigt bidra med 300 årsarbeten.

– Våra argument för dispensen är väl förankrade och vi har haft en nära dialog med länsstyrelsen och sakkunnig expertis genom hela processen. Vi kommer att studera domen noga innan vi bestämmer hur vi kommer att agera kring ett eventuellt överklagande och projektet som helhet, säger Mats Svensson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige