Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik. Bild: Colligent Juridik

"Många tvingas till oskäliga hyror"

Juridik Hur ska man komma tillrätta med otillåten andrahandsupplåtelse som hyresvärd? Enligt Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik, finns en rad åtgärder att ta till.


Den 2 februari tidigare i år beslutade regeringen att utse en särskild utredare för att överväga och föreslå åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. Målsättningen är att det ska bidra till att fler hyreslägenheter erbjuds bostadssökande på godtagbara villkor. Bakgrunden till utredningen är bland annat att bostadsbristen är hög, vilket gör att bostadslösa kan tvingas välja alternativ utanför de traditionella bostadsköerna.

– Mycket tyder på att handel med hyreskontrakt bedrivs i form av organiserad brottslighet. Många bostadssökande tvingas till köp av hyresavtal eller till att betala oskäliga hyror på andrahandsmarknaden. I dagsläget finns ingen offentlig statistik avseende hur många lägenheter som hyrs ut i andra hand, men rapporter visar att den otillåtna uthyrningen är omfattande, säger Jessica Orrmyr, på Colligent Juridik.

Redan i dag finns ett antal regler med syfte att motverka handel med hyresavtal. Som huvudregel gäller att en lägenhet inte får upplåtas i andra hand, överlåtas eller användas för byte utan att hyresvärden lämnat sitt samtycke.

– Kravet på inhämtande av samtycke ger hyresvärden möjlighet att förhindra att lägenheten överlåts eller upplåts utom hyresvärdens kontroll. Reglerna ger även hyresvärden möjlighet att säga upp hyresavtalet om reglerna förbises, säger Jessica Orrmyr, och fortsätter:

– Det är dessutom straffbart att begära särskild ersättning för upplåtelse eller förmedling av bostäder. Den hyresgäst som har betalat sådan ersättning har rätt till återbetalning.

Frågan är då hur man kommer tillrätta med den otillåtna andrahandsupplåtelsen. För det första kan det vara svårt att som hyresvärd bevisa att hyreslägenheten är upplåten i andra hand.

– Andrahandshyresgästen och de intillboende, som kanske är just de personer som underrättat hyresvärden om uthyrningen, önskar allt som oftast avstå från att vittna om sina iakttagelser, vanligen med rädsla för repressalier. Än större är denna rädsla om det visar sig vara organiserad brottslighet bakom upplåtelsen eller byteshandeln, säger Jessica Orrmyr.

Regeringens utredare kommer att redovisa sin utredning den 2 november i år, där Jessica Orrmyr hoppas se en handlingsplan som på sikt leder till en mer rättvis bostadsmarknad. I väntan på en lösning rekommenderar hon hyresvärden att, vid misstanke om otillåten andrahandsupplåtelse, ta reda på om förstahandshyresgästen är mantalsskriven på lägenhetsadressen.

– Om så inte är fallet kan ifrågasättas om hyresgästen har något behov av hyresrätten. Särskilt om denne är mantalsskriven på samma ort som hyresrätten är belägen.

– Är förstahandshyresgästen inte mantalsskriven på lägenhetsadressen kan det vara idé att undersöka om hyresgästen är lagfaren ägare till den fastighet han flyttat till eller om han tecknat hyresavtal med en annan hyresvärd, säger Jessica Orrmyr.

Hon menar att om det då visar sig att hyresgästen inte har något behov av hyresrätten är det grund till att hyresavtalet kan upphöra.

– Hyresvärdens intresse av att upplåta lägenheten på den allmänna bostadsmarknaden anses alltid väga tyngre, avslutar hon.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige

Beslut om Stureplan läggs på is – kan skjutas upp ett halvår

Bygg/Arkitektur Beslut gällande planerna för de omfattande ombyggnationerna vid Stureplan läggs på is. Och nu kan det dröja ända tills nästa sommar innan något händer. ”En seger för demokratin”.


"Man måste våga göra fel"

Fredagsprofilen Vem i branschen tar Newsecs Max Barclay helst ett glas med? Vilken affär ångrar han att han backade ur? Och vilka andra företagsledare inspirerar honom? Det och mycket mer berättar han i den nya artikelserien Fredagsprofilen.


Partnertext

Att bygga med CM har många fördelar

Bygg/Arkitektur Rätt pris, större flexibilitet och kortare byggtid. Lär dig mer om vad du tjänar på projektledning med hjälp av Construction Management, ett område där Forsen är främst i Sverige. – Vi är 100 procent på kundens sida, säger Håkan Undin, Senior partner och KAM på Forsen.
Annons Image
Image
Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg

Inspiration - det appstyrda boendet

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg I Inspiration Rosendal sköter de 344 lägenhetsinnehavarna sitt boende – allt ifrån koll på el- och vattenförbrukning till festinbjudningar – via TMPL-appen.
På Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg presenteras det inspirerande konceptet som knyter samman grannar, näringsidkare och fastighetsbolag.


Heimstaden köper för över tre miljarder

Transaktioner Heimstaden finns sedan tidigare i Storköpenhamn. Nu gör bolaget ett storförvärv som omfattar flera andra delar av Danmark.


De gör upp om Kasper Salin-priset

Sverige De fyra finalisterna till årets Kasper Salin-pris har presenterats. De är samtliga hus som skapar mervärde i sin omgivning, antingen en ny eller förbättrad funktion eller startskott för nya stadsdelar. Förutom det präglas de nominerade husen av hög kvalitet i idé och utförande.


Koncernledningens mål: bli bäst på marknaden

Bolag Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk berättar om de högt satta målen för det nya förvaltningsbolaget: ”Folk ska fråga sig om de vill fortsätta som innan, eller lämna över till Einar Mattsson”.


Mikael Granath om digitaliseringen

Event | PLAY Många menar att fastighetsbranschen ligger långt efter när det gäller digitaliseringen. Så ser Willhems vd Mikael Granath på frågan.


Ramunderstadens vd lämnar bolaget

Bolag Thomas Angström, vd för det kommunala bostadsbolaget Ramuderstaden i Söderköping, har beslutat att lämna sin post efter drygt två år i bolaget.


Ikano Bostad satsar internationellt - väljer Danmark

Bolag Ikano Bostad gör nu sin första internationella satsning och tar klivet över sundet.


Hon blir ny vd för Magnusson

Karriär Magnussons nya vd blir en av få vd:ar inom advokatvärlden som inte har en advokattitel.


Väveribolagets gamla lokaler blir moderna kontor

Uthyrning Väveribolagets gamla lokaler i Borås, fastigheten Viskaholm som ägs av Riksbyggen och AB Bostäder, ska få ny kostym och nya verksamheter tar plats under 2018.


Bostadsmålet uppnått i Uppsala

Bostäder I augusti nådde Uppsala kommun det uppsatta målet om 3 000 beviljade bygglov för bostäder om året. Det handlar om lägenheter i olika storlekar och hyres- respektive bostadsrätter spridda över kommunen.


Därför dumpar Ulf Nilsson halva D Carnegie-innehavet

Bolag För Fastighetssverige förklarar bolagets förre vd varför han sålt mer än 100 000 aktier, till ett värde på närmare tolv miljoner kronor, på en knapp vecka.


Så ser Prime Livings expansionsplan ut efter avhoppen

Bolag Med en ny styrelseordförande på plats fokuserar Prime Living framåt. Nästa vecka släpps bolagets nya programbeskrivning – men redan nu kan Fastighetssverige avslöja var bolaget kommer att bygga 1 600 nya bostäder nästa år.


Fastighetsmarknadsdagen Mälardalen

Affärsmöjligheter i de stora segmenten

Fastighetsmarknadsdagen Mälardalen På Branschens mötesplats i Mälardalen den 12 oktober kommer affärsmöjligheter i de stora segmenten bostads-, kontors- och handelsfastigheter att analyseras. För genomgångarna står Catellas analyschef Arvid Lindqvist.


Höjvall har fortfarade Rikshem på kornet

Bolag I måndags tillträdde Jan-Erik Höjvall som vd på Amasten, och han har redan lockat med sig två av sina parhästar från tiden på Rikshem till bolaget. För Fastighetssverige berättar Höjvall varför han har siktet inställt på den tidigare arbetsgivaren.


Specialfastigheter säljer en miljon kvadratmeter mark

Transaktioner Specialfastigheter säljer fastigheten, där före detta Räddningsskolan bedrev sin verksamhet, till Skövde kommun.


Branschen kritisk till budgeten

Sverige Bygg- och fastighetsbranschen är kritisk till regeringens budget och menar att det saknas åtgärder för bostadsmarknaden.


Newsec: Stabilt i dag – men osäker framtid

Bolag De senaste åren har bjudit på en glödhet fastighetsmarknad – samtidigt menar nu många att riskerna och osäkerheten ökar. Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook fokuserar på potentiella orosmoln på fastighetsmarknaden och vad som kan utlösa en eventuell kris.


Ny vd för Rotpartner i Göteborg

Bolag Koncernchefen Fredrik Olsson lämnar vd-rollen i Göteborg för att fokusera på hela koncernen. Ny vd i Göteborg blir Daniel Olsson.Fastighetssverige.se använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda Fastighetssverige.se godkänner du vår användning av cookies.