Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik. Bild: Colligent Juridik

"Många tvingas till oskäliga hyror"

Juridik Hur ska man komma tillrätta med otillåten andrahandsupplåtelse som hyresvärd? Enligt Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik, finns en rad åtgärder att ta till.


Den 2 februari tidigare i år beslutade regeringen att utse en särskild utredare för att överväga och föreslå åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. Målsättningen är att det ska bidra till att fler hyreslägenheter erbjuds bostadssökande på godtagbara villkor. Bakgrunden till utredningen är bland annat att bostadsbristen är hög, vilket gör att bostadslösa kan tvingas välja alternativ utanför de traditionella bostadsköerna.

– Mycket tyder på att handel med hyreskontrakt bedrivs i form av organiserad brottslighet. Många bostadssökande tvingas till köp av hyresavtal eller till att betala oskäliga hyror på andrahandsmarknaden. I dagsläget finns ingen offentlig statistik avseende hur många lägenheter som hyrs ut i andra hand, men rapporter visar att den otillåtna uthyrningen är omfattande, säger Jessica Orrmyr, på Colligent Juridik.

Redan i dag finns ett antal regler med syfte att motverka handel med hyresavtal. Som huvudregel gäller att en lägenhet inte får upplåtas i andra hand, överlåtas eller användas för byte utan att hyresvärden lämnat sitt samtycke.

– Kravet på inhämtande av samtycke ger hyresvärden möjlighet att förhindra att lägenheten överlåts eller upplåts utom hyresvärdens kontroll. Reglerna ger även hyresvärden möjlighet att säga upp hyresavtalet om reglerna förbises, säger Jessica Orrmyr, och fortsätter:

– Det är dessutom straffbart att begära särskild ersättning för upplåtelse eller förmedling av bostäder. Den hyresgäst som har betalat sådan ersättning har rätt till återbetalning.

Frågan är då hur man kommer tillrätta med den otillåtna andrahandsupplåtelsen. För det första kan det vara svårt att som hyresvärd bevisa att hyreslägenheten är upplåten i andra hand.

– Andrahandshyresgästen och de intillboende, som kanske är just de personer som underrättat hyresvärden om uthyrningen, önskar allt som oftast avstå från att vittna om sina iakttagelser, vanligen med rädsla för repressalier. Än större är denna rädsla om det visar sig vara organiserad brottslighet bakom upplåtelsen eller byteshandeln, säger Jessica Orrmyr.

Regeringens utredare kommer att redovisa sin utredning den 2 november i år, där Jessica Orrmyr hoppas se en handlingsplan som på sikt leder till en mer rättvis bostadsmarknad. I väntan på en lösning rekommenderar hon hyresvärden att, vid misstanke om otillåten andrahandsupplåtelse, ta reda på om förstahandshyresgästen är mantalsskriven på lägenhetsadressen.

– Om så inte är fallet kan ifrågasättas om hyresgästen har något behov av hyresrätten. Särskilt om denne är mantalsskriven på samma ort som hyresrätten är belägen.

– Är förstahandshyresgästen inte mantalsskriven på lägenhetsadressen kan det vara idé att undersöka om hyresgästen är lagfaren ägare till den fastighet han flyttat till eller om han tecknat hyresavtal med en annan hyresvärd, säger Jessica Orrmyr.

Hon menar att om det då visar sig att hyresgästen inte har något behov av hyresrätten är det grund till att hyresavtalet kan upphöra.

– Hyresvärdens intresse av att upplåta lägenheten på den allmänna bostadsmarknaden anses alltid väga tyngre, avslutar hon.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige

"En droppe i havet men det funkar för mig"

Fredagsprofilen Vilket är det sämsta rådet Cecilia Ehrenborg Williams har fått i sin karriär? Vem tillhör det mäktigaste numret i hennes telefonbok? Och varför tvättar hon på natten? Det och mycket mer berättar SGBC:s vd i veckans Fredagsprofilen.


Victoria Park köper bostäder för 450 miljoner

Transaktioner Victoria Park köper 327 lägenheter i Malmö och Trelleborg från Steneken för 450 miljoner kronor.


Annons
Image

Stordalen tecknar avtal om 487 nyproducerade lägenheter i Solna

Uthyrning Petter Stordalens investeringsbolag Strawberry Living har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Alm Equity och Svenska Nyttobostäder om 487 nyproducerade lägenheter i Solna. Det nya lägenhetsbeståndet kommer att förmedlas genom Företagsbostäder.


Swedbank-kvartett startar nytt bolag

Bolag Personerna som tidigare drivit Swedbank Kommersiella Fastigheter i västra Sverige sedan 2006 etablerar nu bolaget Mike Kommersiella Fastigheter. "Ska kunna vara friare och lite personligare".


Estea säljer i Stockholm och Göteborg

Transaktioner Esteas investeringsfond, Estea Logistic Properties 5, säljer fastigheterna Veddesta 2:42 i Stockholm och Kobbegården 6:249 i Göteborg.


Annons
Image

Brunswick köper 13 fastigheter i centrala London

Transaktioner Brunswick Real Estate UK, Brunswick Real Estates nyligen etablerade investeringsverksamhet i Storbritannien, har köpt en fastighetsportfölj i centrala London. De kommer sammanlagt investera 150 miljoner pund, cirka 1,7 miljarder kronor, i fastigheterna i ett femårigt kapitalförvaltningsprogram.


Oscar bildar joint venture med Starwood

Bolag Oscar Properties har bildat joint venture med en enhet av Starwood Capital Group i syfte att utveckla kvarteret Primus på Lilla Essingen. Det gemensamma bolaget ägs till 30 procent av Oscar Properties och till 70 procent av Starwood Capital. Fastigheten tillträds under det första halvåret 2018. 


25 000 kvadratmeter kontor planeras i Lund

Bygg/Arkitektur Det är Castellum som önskar förtäta inom sin fastighet i norra delen av Ideonområdet i Lund. En ny detaljplan skickas nu ut på samråd av byggnadsnämnden. Den möjliggör kontorsbyggnader med cirka 800-1 000 nya arbetsplatser.


Annons
Image

Hon blir ny kommunikationsdirektör på Skanska

Bolag Nya förändringar i Anders Danielssons Skanska-stab – hon ersätter Katarina Grönwall som kommunikationsdirektör.


Serneke renoverar stort i Trollhättan

Bygg/Arkitektur Serneke och AB Eidar Trollhättans bostadsbolag har tecknat avtal kring ett stort renoveringsprojekt i stadsdelen Lextorp i Trollhättan. Projektet avser bland annat ROT-renovering av cirka 600 lägenheter.


Castellum hyr ut 4 000 kvadratmeter i Torsvik

Uthyrning Castellum i Jönköping har tecknat hyresavtal med June Avfall och Miljö AB, som därmed hyr cirka 4 000 kvadratmeter på Momarken 42, Torsvik av Castellum.


Annons
Image

Jörgen Sigvardsson lämnar Fasticon för Bergsäker

Bolag Jörgen Sigvardsson har utsetts till ny vd för Bergsäker, konsult inom
omgivningspåverkan i samband med bygg- och miljöprojekt.


Swedbank flyttar in hos Diös i Mora

Uthyrning Den 1 maj flyttar Swedbank in i nya moderna lokaler på Kyrkogatan mitt i centrala Mora. Fastighetsägaren Diös utvecklar just nu det nya kontoret. Swedbanks flytt är också del av Diös utvecklingsplaner för Mora centrum.

Diös hyr ut mer i MVG-gallerian

Uthyrning I början av mars kommer bistro Tonka att utöka sin närvaro i MVG-gallerian i centrala Umeå. Diös utvecklar just nu lokalerna för med egen ingång kvällstid från Storgatan för att kunna erbjuda kvällsöppet i restaurangen.


Trianon tecknar tolvårigt hyresavtal med Coop

Uthyrning Trianon har tecknat nytt hyresavtal med Coop Sverige Fastigheter AB om uthyrning av cirka 3 000 kvadratmeter för dagligvaruhandel i fastigheten Häggen 13 vid Värnhemstorget i Malmö.


Annons
Image

Därför väljer Trophi Finland över Sverige

Bolag Trophi fortsätter handla i Finland. Efter nya storköpet i Jyväskylä berättar vd:n Jan Björk för Fastighetssverige om Finlands attraktionskraft, varför man hållit sig avvaktande i Sverige och varför han inte räds näthandeln.


Stora Bostadsdagen
Anette Frumerie, Fredrik Lidjan, Mona Kjellberg och Erik Karlin diskuterar nyproduktion på Stora Bostadsdagen.

Hur djup är nyproduktionskrisen?

Stora Bostadsdagen På Stora Bostadsdagen kommer vd:ar för flera av de noterade bostadsutvecklarna att diskutera marknaden för nyproduktion. Missa inte seminariet på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 14 februari.


Profi köper Badkarsfabriken av Brunswick

Transaktioner Profi Fastigheter köper fastigheten Gustavsberg 1:316, mer känd som Badkarsfabriken, av Brunswick Real Estate. Fastigheten omfattar 21 000 kvadratmeter lokaler för utbildning, lager och produktion.


Annons
Image

Cushman & Wakefield största säljrådgivaren 2017

Bolag Under 2017 var Cushman & Wakefields Capital Markets-team Sveriges största säljrådgivare med en marknadsandel om 17 procent, enligt Datscha.


Riksbyggen säljer fastighet i Årsta

Transaktioner Fastigheten Svärdlången 8 i Årsta, Stockholm, innehåller 57 hyresrättslägenheter. Riksbyggen säljer nu fastigheten till HSB Stockholm.


Första uthyrningarna i Skanskas Aura klara

Uthyrning Två hyresgäster är nu klara i Aura, det första kontorshuset i Citadellsstaden på Universitetsholmen i Malmö.


Annons
Image