Image
Vision för Sorgenfri.
Vision för Sorgenfri. Bild: Malmö stad

Malmö stad köper fastighet på Sorgenfri

Transaktioner Malmö stad köper fastigheten Brännaren 20 för att kunna fortsätta utvecklingen av Sorgenfri med förskola, bostäder och allmän park.
Publicerad den 15 Februari 2017

Förvärvet av Brännaren 20 ger tillsammans med grannfastigheten Brännaren 16, som Malmö stad redan äger, möjligheter till en samlad utveckling av förskola för 80 barn, totalt cirka 10 000 kvadratmeter BTA bostäder och del av allmän park.

– Det här förvärvet inleder andra etappen i utbyggnaden av Sorgenfri, som just nu pågår för fullt i det tidigare storkvarteret Spårvägen. Det är en lång process som bland annat inkluderar fler markförvärv, inventering av samtliga byggnader, rivning, marksanering och eventuellt även sanering inne i byggnader. Allt detta måste göras innan det är möjligt att bygga på Brännaren 20, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för utbyggnaden av Sorgenfri.

Fastigheten Brännaren 20 som ligger i den östra kanten av kvarteret Brännaren har en yta om 9 507 kvadratmeter och är bebyggd med en blandning av kontors- och industrilokaler. Förskoleförvaltningen hyr i dag kontors- och industribyggnaden med gavel mot Industrigatan för möbelhantering. Denna byggnad planeras stå kvar, liksom en mindre kontorsbyggnad mot Agneslundsvägen. Övriga byggnader kommer att rivas för att ge plats åt en förskola mot Agneslundsvägen, mittemot S:t Pauli södra begravningsplats, samt byggrätter för bostäder och allmän park.

– En förskola full av ungar, bostäder i nya och gamla byggnader, idrottshall och butiker – kvarteret Brännaren kommer att bli en levande del av staden och det är vi många som ser fram emot, säger Anders Rubin (S), tillförordnad ordförande i tekniska nämnden.

– Sorgenfri är ett viktigt område i ett ungt och kreativt Malmö. För att staden på bästa sätt ska kunna tillvarata områdets möjligheter gör vi denna affär, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Enligt köpeavtalet tillträder Malmö stad fastigheten den 1 maj 2017. Köpeskillingen för Brännaren 20 utgör 25 miljoner kronor och säljare är Hansson & Rydberg Fastighets i Malmö AB. Värderingen har gjorts utifrån aktuell användning av fastigheten, som överlåts i befintligt skick.

Affären förutsätter att kommunfullmäktige godkänner köpeavtalet för fastigheten Brännaren 20.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige