Image

Liberalerna: Döda inte nöjeslivet på Stureplan

Stockholm Liberalerna i Stockholm menar att stora delar Stureplan kommer att upphöra att fungera under de sex år som den fastighetsägande Abu Dhabi-fonden vill bygga om sitt Stureplanskvarter. Kristdemokraterna och Centerpartiet är dock positiva till förändringarna.
Publicerad den 22 September 2016

Politikerna Lotta Edholm och Björn Ljung menar att rivningarna innebär att Sveriges mest kända nöjesliv- och nattlivsmiljö i praktiken kan tvingas släcka lampan för gott.

- Restaurangkök kommer att rivas, klubbars lagerlokaler försvinner och verksamheter stänger igen, det blir konsekvensen av det här projektet. Om de här rivningarna blir av riskerar Stockholm att förlora en av sina mest älskade platser som Stureplan faktiskt är, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) köpte Sturegallerian 2006 och äger i dag i princip hela kvarteret Sperlingens Backe. De vill riva och bygga om stora delar av kvarteret och satsa på mer handel och kontor.

Under hösten 2015 presenterades de konkreta rivningsplanerna för första gången. Efter stark kritik har planerna nu gjorts om och det nya förslaget tas upp i Stockholms stadsbyggnadsnämnd i dag. Då tar nämnden ställning till de föreslagna förändringarna och om de godkänns skickas ärendet ut på plansamråd.

I det förslag som nu behandlas har rivningarna minskat något. Freys Hyrverk bevaras delvis, men fastighetens södra flygel föreslås fortfarande rivas. I dagsläget är också Sturebadet hotat. Konsekvenserna för Stureplan blir stora, menar Liberalerna.

- Stadsbyggnadspolitikers uppgift är att möjliggöra utveckling av staden. På samma vis har vi ett ansvar att inte slå sönder det som faktiskt fungerar och som stockholmarna uppskattar. Det här är Sveriges mest välkända nöjeslivsmiljö med stora kulturhistoriska och ekonomiska värden och definitivt värd att slå vakt om, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Allianskollegorna i Kristdemokraterna och Centerpartiet har en helt annan uppfattning:

- Stureplans självklara plats som mötesplats och nöjescentrum ska nu bli ännu starkare. Vi får ett bättre kvarter med fler bostäder, en helt ny tunnelbaneentré samt fler lokaler för butiker och nöjesliv. Samtidigt återskapas kulturhistoriska värden när marmorhallarna i Sturegallerian rustas upp och förvanskade fasader återfår sin forna glans. Planen både förnyar och återskapar kulturella värden. Det blir ett stort lyft för Östermalm och hela Stockholm, säger Erik Slottner (KD) gruppledare i stadshuset och ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

- Med det nu liggande förslaget kommer Stureplan att förändras till det bättre, men ombyggnationen planeras ske i två etapper á tre år vardera och under den tiden är det viktigt att man i möjligaste mån erbjuder ersättningslokaler i nära anslutning. Dialogen med krogägare och andra näringsidkare är central för att det ska fungera, menar de båda gruppledarna, Jonas Naddebo (C) och Erik Slottner (KD).

-Det gläder oss att Stureplan både blir mer exklusivt och mer tillgängligt på samma gång. Men samtidigt får man inte tränga undan näringsidkarna i området och på så vis förvanska Stureplans identitet med ett pulserande nattliv och anrika krogar, säger Jonas Naddebo (C) tillförordnad gruppledare i stadshuset.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige