Image

Lennebo kommenterar avhysningen

Juridik Fastighetsägarna menar att avhysningen av den olovliga bosättningen med EU-migranter i Malmö var nödvändig. Samtidigt beklagar Fastighetsägarna att processen varit så långdragen.
Publicerad den 4 November 2015
Reinhold Lennebo. Bild: Tobias Björkgren
Reinhold Lennebo.

Under tisdagen avhyste polisen EU-migranter och demonstranter som olovligen och mot markägarens vilja bosatt sig på en tomt i Malmö.

– Det är bra att polisen tillsammans med Malmö kommun nu agerat och genomfört den avhysning som markägaren under lång tid försökt få stöd att genomföra, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige och fortsätter:

– Det är beklagligt att avhysningsprocessen tagit så lång tid, särskilt med tanke på att bosättningen medfört sanitära problem som kommunen ålagt fastighetsägaren att åtgärda utan att ge stöd för avhysning men också med omtanke om de som tvingats bo där, säger Reinhold Lennebo.

Fastighetsägare har ett mycket långtgående ansvar för att det ska vara ordning på fastigheten och för att vidta åtgärder vid nedskräpning. Men reglerna är inte anpassade utifrån den situation som växt fram med allt fler olovliga bosättningar anser Fastighetsägarna.

– Vi behöver hitta en modell där fastighetsägaren får hjälp med avhysning och där vi samtidigt visar respekt för utsatta människor. Myndigheterna kan inte fortsätta skjuta över ansvar och kostnader på den enskilda fastighetsägaren. Kommuner, polisen och andra myndigheter måste samverka för att skapa en fungerande hantering, säger Reinhold Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige