Image

Lättnader i plan- och bygglagen

Juridik Regeringen tagit beslut om en lagrådsremiss som innehåller flera förslag som syftar till att effektivisera och förenkla plan- och bygglagen. Lagrådsremissen innehåller åtgärder som kan lösgöra resurser genom bland annat ett minskande av kommuners förgävesplanering, en tidsfrist för länsstyrelsers upphävandebeslut gentemot kommuners detaljplansärenden och ytterligare undantag från kraven på bygglov. Det kan handla om byte av en byggnads färg, fasadbeklädnad eller mindre tillbyggnader så som balkong eller burspråk.
Publicerad den 17 Februari 2017
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Bild: Ninni Andersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

- Vi ser att planprocessen för bygglov behöver göras enklare och snabbare. Regeringen har därför tagit ett brett grepp och föreslagit en rad lagändringar för att effektivisera detaljplansprocessen och för att utöka möjligheterna till lovfria åtgärder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

I juni 2016 lanserade regeringen ett bostadspolitiskt paket med förslag på 22 åtgärder för fler bostäder. Två av åtgärderna för att effektivisera byggprocessen är att införa en tidsfrist för länsstyrelsens beslut efter överprövning (punkt 12) samt att kommunen ska kunna begära att länsstyrelsen lämnar ett planeringsbesked (punkt 13).

22-punktsprogrammet innehåller också förslag om fler bygglovsfria åtgärder (punkt 10).
Enligt ett förslag i lagrådsremissen ska en kommun, under detaljplansprocessen, i ett tidigt skede kunna få ett tydligt besked av länsstyrelsen gällande statens intressen. Detta ska leda till att kommuner kan minska risken att de planerar i onödan.

Lagrådsremissen innehåller även en tidsfrist om två månader för länsstyrelsens beslut att upphäva kommunbeslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser efter överprövning. Syftet med tidsfristen är att ärenden som dessa ska prioriteras.

Vidare föreslås det i remissen att fler detaljplaner ska kunna an¬tas av kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden. Syftet med förslaget är att minska kostnader för kommun och exploatör genom att korta ned handläggningstider.

Lagrådsremissen innehåller även förslag om att ytterligare åtgärder ska undantas från kravet på bygglov och att bygglovsbefriade åtgärder som får vidtas i strid med detaljplan inte ska beaktas vid en senare bedömning av ett byggnadsverks eller en åtgärds förenlighet med detaljplanen.

- Kommuners resurser ska användas till det som är viktigt och prioriterat. Därför ser vi ett värde i att enskilda fastighetsägare ska kunna göra mindre åtgärder, som att bygga till en balkong på villan, utan att behöva söka bygglov, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige