Image

Julefrid och baltiska fastigheter

Event Vi rör oss mot jul, en tid som för många brukar ge lite tid för eftertanke och reflektion. Vi får en möjlighet att hinna ikapp oss själva och landa i saker och ting. Inte sällan brukar vi få lite nya perspektiv.
Publicerad den 21 December 2017

Och med en värld som förändras snabbare än någonsin saknas det inte uppslag till dessa reflektioner. Världsbilder som var högst relevanta igår kan kännas väldigt omoderna idag.

Ett tydligt exempel på detta är Baltikum. Trots att Tallinn ligger närmare Stockholm än Malmö och sedan länge är medlemmar i EU, Euron och Nato, har många av oss fortfarande en rätt gammalmodig föreställning om regionen, där gamla bilder av Sovjetockupationen ligger kvar i huvudet.
Det är en bild som stämmer dåligt överens med verkligheten 2017. Sanningen är numera att Estland är ett av världens mest digitala länder, med en långt gången digital statsförvaltning och exempelvis flest startups per capita i hela världen. Sanningen är att Tallinn numera vibrerar av energi och många av framtidens globala storspelare håller på att utvecklas i lokala kreativa kluster.

För att hjälpa till att utmana de gamla perspektiven och få fler att upptäcka den innovativa miljön i Tallinn startades för några veckor sedan en tävling där svenskar uppmanas skicka in sina mest innovativa idéer för hur kommersiell fastighetsförvaltning kan effektiviseras med digital teknik. Bakom tävlingen står den baltiska fastighetsfonden Baltic Horizon (noterade på Nasdaq Stockholm), som kommer låta vinnaren prova den vinnande idéen på någon av fondens fastigheter i Tallinn.

Med tävlingen hoppas man uppdatera perspektiven och öka kännedomen om den spännande utvecklingsmiljö som numera finns på andra sidan Östersjön. Tävlingen ifrågasätter gamla sanningar om att talanger alltid åker västerut.

Och tävlingen har fått ett fantastiskt gensvar. Ingen kan tvivla på att det sprudlar av kreativitet i fastighetssverige, bland både nya i branschen och de som hållit på ett tag. Många har svarat på utmaningen att hitta nya digitala idéer som kan göra förvaltning av kommersiella fastigheter mer effektiv.

Bakom de förlegade sanningarna om Baltikum finns också många spännande kommersiella möjligheter. Den baltiska marknaden för kommersiella fastigheter är långt mindre mättad än den svenska. Det innebär att fastigheter kan förvärvas till långt lägre priser, samtidigt som ekonomin går bra och arbetslösheten är låg. Det skapar goda förutsättningar för stabila hyresintäkter och god avkastning. I jämförelse med den svenska marknaden finns här en positiv energi och en känsla av att allt är möjligt.
Så låt gärna Baltikum bli en del av dina julreflektioner. Och känner du att kreativiteten pockar i mellandagarna kan det kännas skönt att veta att möjligheten att skicka in idéer för digitala lösningar i kommersiell fastighetsförvaltning, håller öppet ända fram till början av januari. Läs gärna mer här

Häid jõule! (God jul på Estniska)

Richard Yams, Engage Nordics

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige