Image

Jarlahuset vinner Rot-priset

Event Ombyggnaden av Jarlahuset tilldelades Stockholms Byggmästareförenings Rot-pris 2013. En anonym kontorsbyggnad på Östermalm med en trist innergård har förvandlats till ett modernt kontorshus med en spektakulär ny glasfasad.
Publicerad den 23 September 2013

Juryn för Stockholms Byggmästareförenings Rot-pris, med Anna-Greta Leijon i spetsen, lyfter fram att ”med en lutande, djärvt rundad och glasad innergård har Jarlahuset tillskapat utökade ytor och erhållit ljusare och öppnare lokaler med fördubblad effektivitet”.

– Bidragen till Rot-priset visar årligen på goda exempel hur byggnader tas tillvara och får en ny användning. Ofta skapas också ett nytt sammanhang genom de nya verksamheterna och de människor som dras till dessa. Jarlahuset är ett tydligt exempel på detta där myndigheterna Sida och Kronofogden lämnade lokalerna och nu har bland annat företaget Spotify sitt huvudkontor i fastigheten, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Jarlahuset på Birger Jarlsgatan uppfördes 1974.

– Idag rivs många hus från den här tidsperioden för att det anses för svårt att uppfylla de nya kraven på öppenhet, inomhusklimat och energieffektivitet. Eftersom Jarlahuset är q-märkt var det aldrig ett alternativ, men dagens pris visar att det går att förnya fastigheter från 70-talet på ett mycket bra sätt, säger Lars Westman, avdelningschef på NCC Construction.

Stockholms Byggmästareförenings Rot-pris är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggande i Stockholm. Priset ges till den beställare, byggentreprenör och arkitekt som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter och/eller gett fastigheten en ny användning på ett elegant sätt.

Jarlahuset, kv Provisorn 4:
Beställare/byggherre: Probitas-Immanuelkyrkans förvaltning AB.
Byggentreprenör: NCC Construction Sverige AB.
Arkitekt: Sweco Architects AB.
Total kostnad: 393 miljoner kronor.
Yta: 22 200 kvadratmeter.

Juryns motivering:
"Jarlahuset, kv Provisorn 4, tilldelas Stockholms Byggmästareförenings Rot-pris 2013. De har på ett innovativt sätt lyckats förvandla en anonym 70 talsbyggnad till en kreativ miljö för moderna företag samtidigt som de hanterat den nytillkomna blåa kulturklassningen.
Med en lutande, djärvt rundad och glasad innergård har de tillskapat utökade ytor och erhållit ljusare och öppnare lokaler med fördubblad effektivitet. Bärande stag som liknar ”vantskruvar” och speglande vertikaler i undertak, vilka bidrar till att trolla bort låga takhöjder, är exempel på smarta tekniska lösningar.
Projektet har genomförts med en samverkansentreprenad (partnering) vilket också är ett plus."



Jury Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2013:
Anna-Greta Leijon (före detta Skansenchef), ordförande.
Anders Larsson (Thetis AB).
Jan Wejdmark (Newsec).
Anders Högberg (Megaron Arkitekter).
Lennart Granlöf (Stockholms Byggmästareförening), sekreterare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige