Image

Järfälla växlar upp bostadsbyggandet - planerar 10 000 nya bostäder

Bostäder Järfälla kommun har lagt i högsta växel i bostadsbyggandet och går nu ut med en rekordstor detaljplan omfattande 4000-5000 bostäder, arbetsplatser, skolor och handel i Barkarbystaden. Järfälla kommun arbetar just nu med detaljplaner i hela Järfälla omfattande totalt cirka 10 000 nya bostäder.
Publicerad den 9 September 2016

Järfälla kommun växlar upp bostadsbyggande och går nu ut i samråd med sin största detaljplan hittills, Barkarbystaden 3. Planen, som bygger på Program för Barkarbystaden från 2015, omfattar 4000-5000 bostäder, arbetsplatser, skolor och handel i tunnelbanans närområde. Det blir därmed den hittills största utbyggnadsetappen i Barkarbystaden.

Järfälla växer i alla kommundelar och just nu pågår arbete med detaljplaner omfattande totalt cirka 10 000 nya bostäder.

– Nu stärker vi Järfällas position som regionens tillväxtnod och skickar ut Sveriges största detaljplan - med upp till 5 000 bostäder - på samråd, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

I Barkarbystaden 3 byggs bostäderna liksom tidigare i kvartersstad med lokaler i bottenvåningen. Förutom klassiska stadskvarter blir det en öppen struktur med stadsradhus och annan småskalig bebyggelse. Som komplement till det stora antalet bostäder planeras flera förskolor samt en stor skola för årskurs F-9. Även en ny idrottplats finns med i planerna.

– Vi försöker skapa en varierad och attraktiv stadsmiljö där bostäder, arbetsplatser, kontor, handel och andra verksamheter, förskolor, skola, parker och torg blandas för att skapa en innehållsrik och varierad stad, berättar Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Detaljplanen för Barkarbystaden 3 skickas ut på samråd under andra hälften av september och hela oktober för att närboende och andra Järfällabor, fastighetsägare, organisationer och myndigheter ska kunna lämna synpunkter på planförslaget. Kommunens förhoppning är att det första spadtaget för Barkarbystaden 3 kan tas under 2018.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige