Image

Ja till Nobel Center

Bygg/Arkitektur Sent på måndagskvällen antog Stockholms kommunfullmäktige detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.
Publicerad den 26 April 2016
Stockholms stads kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen detaljplanen för Nobel Center. Bild: David Chipperfields Architects
Stockholms stads kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen detaljplanen för Nobel Center.

Nu går arbetet vidare med sikte på byggstart för det som ska bli Nobelprisets hem i Stockholm.

- Vi är glada för detta tydliga ja från politikerna i Stockholm. Jag är övertygad om att huset i sig och den verksamhet som kommer att bedrivas blir mycket uppskattad. Likaså kommer området runt Nobel Center med rustade kajer och gångstråk göra att platsen blir mer tillgänglig än vad den är idag för stockholmarna, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Beslutet togs sent i går kväll efter en lång och hård debatt.

S, M och C stod bakom beslutet, som togs med röstsiffrorna 54-43.

S, M och C röstade igenom förslaget med röstsiffrorna 54-43, enligt DN.

De som röstade nej hade, enligt DN, följande argument:

Björn Ljung (L): ”För stort, för fult och på fel plats”. Ljung menade att ”betongalliansen” S-M-C ”river kulturhistorien”.

SD: Har inget emot futuristisk arkitektur, men tycker inte att den hör hemma i kulturhistoriskt viktiga miljöer. Dessutom, hävdar de, är Nobelstiftelsen bara ute efter pengar.

Fi: Ur ett feministiskt perspektiv är det fel att lägga pengar på ”prestigeprojekt” i stället för på välfärd. De föreslår att man i stället bygger ett Nobelcenter i exempelvis Järva.

Elin Olsson (MP): Partiet efter lång eftertanke landat i ett nej. Projektet har tagit stora kliv i rätt riktning, men tveksamheterna kring ekonomi, kulturmiljö och gestaltning är för stora.

KD:s Erik Slottner ”vill inte se en modernistisk kloss som ser ut som ett kärnkraftverk”.

Vänsterpartiet kan inte ställa sig bakom projektet eftersom det tullhus som står på platsen i dag inte bevaras.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige