Image

IPD: Värdeökning 1,2 procent under 2012

Sverige Totalavkastningen på fastighetsinvesteringar landade på 6,4 procent under 2012, en nedgång från 2011 års höga 10,2 procent, enligt IPD. Värdeökningen under 2012 var 1,2 procent, att jämföra med 2011 års 4,8 procent.
Publicerad den 20 Februari 2013
Christina Gustafsson. Bild: IPD
Christina Gustafsson.

Direktavkastningsnivån var oförändrad, 5,1 procent.

Den reala totalavkastningen på 6,5 procent var i nivå med snittet de senaste 29 åren 1984-2012, som hamnar på 6,6 procent.

BNP-tillväxten försvagades under 2012 och inflationen var -0,1 procent (KPI) för december månad, jämfört med december 2011.

I den högre riskaptiten bland investerarna som gradvis infann sig under 2012 blev fastigheter frånåkta av såväl aktier (MSCI Sweden) som fastighetsaktier (SIXREX) vilka levererade totalavkastningar i nivån 17-20 procent. Däremot lyckades direkta fastighetsinvesteringar betydligt bättre än de 1,7 procents totalavkastning som stadsobligationer (OMRX T-bond) presterade.

Fastighetsmarknaden under 2012 kännetecknas framförallt av stabilitet. Skillnaderna i totalavkastning mellan olika fastighetstyper var ganska små. Bäst gick det för bostadsfastigheter med en totalavkastning på 6,7 procent, följt av kontor på 6,6 procent. Lägsta totalavkastningen till ägarna gav industri på 4,9 procent.
IPD:s Fastighetsindex visar på liten positiv marknadshyreshyresutveckling och i princip oförändrade avkastningskrav.

- Bostäder tog återigen ledningen över kommersiella fastigheter under 2012. Bostäder har om man ser på längre sikt haft den högsta totalavkastningen, även om årets siffror visar på en avmattning. Samtidigt är det glädjande att direktavkastningen på bostäder har förbättrats i år tack vare både lite högre intäkter och lägre kostnader, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.

- Vi kan också konstatera att avkastningskraven fortsätter nedåt i de flesta kommersiella segmenten även om förändringarna är mycket små. CBD Stockholm är årets relativa vinnare på kontorssidan tack vare tillflöde av pensionskapital, låga vakanser och till synes stabil lokalefterfrågan.

- Det är glädjande att se ett ökat deltagande i IPD Svenskt Fastighetsindex. Vi har mätt 29 portföljer med ett sammanlagt värde på 284 miljarder kronor under 2012. Om man räknar av värdeökningen har fastigheter för netto drygt 20 miljarder lagts till underlaget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige