Image

IPD: 6,8 procents totalavkastning under 2013

Sverige Investeringar i svenska fastigheter visade på en totalavkastning på 6,8 procent under 2013 jämfört med 6,4 procent under 2012 enligt IPD Svenskt Fastighetsindex. Bostäder var återigen den bästa sektorn.
Publicerad den 19 Februari 2014
Christina Gustafsson. Bild: IPD
Christina Gustafsson.

Direktavkastningen landade på 4,9 procent, marginellt lägre än året innan medan värdestegringen nådde 1,8 procent jämfört med 1,2 procent 2012.

Med beaktande av en inflation på 0,1 procent (KPI) så blev den reala totalavkastningen 6,6 procent vilket är i nivå med den genomsnittliga totalavkastningen de senaste 30 åren.

Gradvis högre riskaptit för andra tillgångsklasser gjorde att direktinvesteringar i fastigheter nådde lägre avkastningar än såväl aktier som fastighetsaktier under 2013, vilka båda nådde totalavkastningar på 20-24 procent (MSCI).

Däremot så var direkta fastighetsinvesteringar betydligt lönsammare än obligationer, som levererade en negativ avkastning på 4 procent (JP Morgan).

Återigen var bostäder den bästa sektorn med 7,5 procents totalavkastning medan handel blev den sämsta med 5,2 procent.

Det är värt att notera att handel underpresterar jämfört med kontorssektorn för fjärde året i rad. 2013 var skillnaden så stor som 2,0 procentenheter.

- Vi är väldigt glada för att vår databas ökar ytterligare till 346 miljarder kronor från 284 miljarder kronor 2012. Det innebär att vi nu annonserar den största databasen någonsin för vår svenska kommersiella service. Utsikterna för 2014 ser också positiva ut med flera nya fastighetsportföljer som ansluter. Det ökar transparensen ytterligare i marknaden och hjälper våra kunder att utvärdera sina investeringar, säger Christina Gustafsson, vd för IPD.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige