Image

Hyresgästföreningen säger upp ramavtal med D Carnegie

Bolag Hyresgästföreningen säger upp ramavtal med D Carnegie om konceptrenoveringar i Eskilstuna och Strängnäs. - Vi ville redan i april omförhandla avtalet för vi insåg att det inte kommer att hålla rent juridiskt. D Carnegie & Co. har inte varit villig att diskutera en enda av de grunder vi haft för omförhandling och då har vi inget val än att kliva ur det, säger Tomas Bergs, gruppchef på Hyresgästföreningen.
Publicerad den 16 November 2017

Ramavtalet tecknades den 31 januari i år. Men nu säger Hyresgästföreningen upp avtalet.
- Det finns flera grunder till att vi säger upp avtalet, säger Tomas Bergh, gruppchef Hyresgästföreningen. Vi ville redan i april omförhandla avtalet för vi insåg att det inte kommer att hålla rent juridiskt. D Carnegie & Co. har inte varit villig att diskutera en enda av de grunder vi haft för omförhandling och då har vi inget val än att kliva ur det.

- Dessutom har Carnegie inte hedrat överenskommelsen. De kommer med hyreskrav på lägenheter som är långt högre än de vi kom överens om i ramavtalet och vi har även upptäckt att de har olika koncept som de renoverar efter. Det gör att ramavtalet inte kan ligga till grund för förhandlingar av lägenheters hyra, fortsätter Tomas Bergh.

Hyresgästföreningen menar att man klev in i ramavtalet för att ta ansvar för bostadsmarknaden: Om det inte finns en ramöverenskommelse med motparten ska varje renoverad lägenhet förhandlas var för sig. Hyresgästföreningen menar då att risken är stor att man inte kommer överens och att förhandlingen strandar och konsekvensen blir att man får många renoverade lägenheter som inte är förhandlade.

- För hyresgästen blir det svårt att veta om man bor i en lägenhet som är förhandlad eller om man inte gör det. Konsekvensen av det här blir att vi återgår till läget där hyresgästerna inte kan veta. I samma fastighet kan det finnas tre lägenheter som är förhandlade och tre som inte är det. Men vi har inget val. När det gäller nivåerna hade vi sträckt oss långt i det här ramavtalet. Och så har vi en motpart som inte ens står upp för den överenskommelsen, säger Tomas Bergh.

- Det är ingen hemlighet att vi inte gillar det här med konceptrenoveringar. Bolagen gör det här för att tjäna pengar genom att utnyttja den utsatthet människor hamnar i på grund av bostadsbristen. Vi vill ha ordning på bostadsmarknaden och vi vill helst trycka ner de högsta renoveringshyrorna med minst tio procent, säger Tomas Bergh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige