Image

Humlegården köper för två miljarder

Transaktioner Humlegården köper två bolag som äger fastigheterna Stockholm Dykaren 10 och Stockholm Härden 16 av Länsförsäkringar Liv för cirka två miljarder kronor. Vederlaget består av 80 665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att Länsförsäkringar Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster.
Publicerad den 11 December 2017
Härden 16, en av de två fastigheter som Humlegården förvärvar från Länsförsäkringar Liv. Bild: Gustav Kaiser
Härden 16, en av de två fastigheter som Humlegården förvärvar från Länsförsäkringar Liv.

Genomförande av förvärvet är villkorat av att samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården vid en extra bolagsstämma beslutar att emittera vederlagsaktierna och att genomföra vissa ändringar i Humlegårdens bolagsordning samt att LF Liv och samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården ingår ett reviderat aktieägaravtal rörande ägandet i Humlegården.

Bolagsstämman i Humlegården och slutförandet av förvärvet bedöms äga rum under andra halvan av december 2017.
Som en del av förvärvet kommer Humlegården att betala de förvärvade fastighetsbolagens skulder till bolag inom LF Liv-koncernen om cirka 667 miljoner kronor. Marknadsvärdet för de förvärvade fastigheterna bedöms uppgå till cirka 1 999 miljoner kronor (30 juni 2017) enligt en värdering utförd av en oberoende värderingsexpert. Transaktionen kommer att minska Humlegårdens belåningsgrad, vilken efter transaktionen pro forma per 30 juni 2017 uppgår till 39,7 procent.

Humlegården har god kännedom om de förvärvade fastigheterna eftersom fastigheterna under lång tid har förvaltats av Humlegården enligt ett förvaltningsavtal med LF Liv. Styrelsen för Humlegården bedömer att de förvärvade fastigheterna utgör ett bra komplement till Humlegårdens befintliga fastighetsportfölj.

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i LF Liv.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige