Image

HSB: Umeå och Höganäs bäst på att motverka bostadsbrist

Sverige HSB presenterar i dag sitt bostadsindex för 2014 och i toppen hamnar Umeå och Höganäs. Indexet omfattar i år 70 tillväxtkommuner i landet och bedömer kommunerna efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen.
Publicerad den 11 September 2014
Anders Lago Bild: Joakim Serrander
Anders Lago

Toppkommunerna utmärks av att de har brist på bostadsmarknaden i dagsläget, men de har bland annat ett relativt högt planerat byggande och uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjningen.

– Kommunerna är på rätt väg med ett ökat bostadsbyggande, men det är fortfarande alldeles för lågt och bostadsbristen blir allt svårare. Tillväxten i landet hämmas när företag inte kan rekrytera personal på grund av problemen på bostadsmarknaden, säger Anders Lago, ordförande för HSB Riksförbund.

Det råder nu brist på bostäder i 155 av landets 290 kommuner. Och i 139 av dessa ökar dessutom behovet av bostäder genom inflyttning till kommunen. Även i kommuner där det totalt sett råder balans på bostadsmarknaden, är det ofta brist på bostäder i stadskärnorna eller på bostäder som är lämpliga för unga.

– Det är anmärkningsvärt att storstadskommunerna fortfarande inte kommer bättre till i vår ranking. Det leder till att ännu fler unga vuxna tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Och drömmen om jobbet och studierna i storstan går i kras när bristen på bostäder blir allt värre, säger Anders Lago.

I HSB:s bostadsindex fördelas poäng baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning. Sedan förra året baseras indexet på situationen under den senaste femårsperioden.

HSB:s bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets fem senaste bostadsmarknadsenkäter (2010-2014) som besvarats av i stort sett samtliga kommuner i landet.

Umeå får i år högst poäng med 12 poäng av 16 möjliga, följt av Höganäs med 11,8 poäng.
– Indexet ger en fingervisning om kommunernas arbete med bostadsfrågor. Med vårt bostadsindex vill vi hålla igång en aktiv diskussion i varje kommun om hur man kan öka planberedskapen och få fram fler byggrätter, säger Anders Lago.

HSB Bostadsindex - Tio i topp:
Umeå - 12,0
Höganäs - 11,8
Uddevalla - 11,2
Österåker - 11,0
Tyresö - 10,6
Haninge - 10,0
Härryda - 9,6
Trollhättan - 9,6
Linköping - 9,2
Lund - 9,0

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige