Image

HSB planerar för 800 bostäder i Järfälla

Bygg/Arkitektur Genom ett avtal med Järfälla kommun utvecklar HSB 800 nya bostäder kring området Kvarnbacken i centrala Jakobsberg, Järfälla. Dessutom sker en stor satsning på att utveckla livet kring husen, då avtalet även blir startskottet för projektet The Mill.
Publicerad den 17 December 2015

Avtalet innefattar mark för byggnation av 600-800 bostäder samt lokaler för offentlig och privat service. I och med avtalets godkännande ges även ett uppdrag om utarbetande av detaljplan för området.

Kvarnbacken är centralt belägen intill bussterminal och tågstation och bara ett par minuters promenad till Jakobsbergs centrum. Området är också den plats där kvarnen i Järfälla en gång stod och har symbolisk betydelse för kommunens historia.

Projektnamnet The Mill spelar på just platsens lokala betydelse men skvallrar också om projektets internationella ambition om att sätta Järfälla på kartan som en kommun för samhällsutveckling, arkitektur och design i framkant. Tanken är att genom tillfälliga installationer, aktiviteter, seminarier och workshops belysa och undersöka frågor som har betydelse för hur framtidens samhälle och stad utvecklas. Detta parallellt med att den faktiska planeringen av bostadsområdet tar vid.

- Vi är långsiktiga i vårt tänk. När vi planerar bostäder tänker vi långt utanför hemmets fyra väggar. Det handlar lika mycket om upplevelser i miljön runt omkring våra bostäder som i densamma. Vi på HSB har initierat "konstnedslaget" i Järfälla kommun. Ett initiativ som fokuserat på att lyfta fram konstens betydelse i det offentliga rummet. The Mill är att höja ribban några snäpp, både på kort och lång sikt, säger Håkan Berg, vd för HSB Norra Storstockholm och initiativtagare till projektet.

- Förutom fler bostäder som förtätar Jakobsberg är vi glada att HSB nu även axlar uppgiften att utveckla en besöksdestination - centralt och i ett kollektivtrafiknära läge. Det lyfter fram parken och sätter Järfälla på kartan som en stark kommun i frågor kring samhällsutveckling, arkitektur och stadsbyggnad, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad.

Preliminärt bedöms detaljplanen för Kvarnbackens omvandling kunna beslutas av kommunfullmäktige under första halvåret 2018.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige