Image

HSB och JM planerar bostäder i Malmö

Transaktioner Malmö stads tekniska nämnd har godkänt tre markförsäljningar, som tillsammans ger Malmö omkring 150 nya bostäder med blandade upplåtelseformer. Köpare är HSB och JM.
Publicerad den 15 Februari 2017
Totalt planeras 150 nya bostäder. Totalt planeras 150 nya bostäder.

– Det här är två exempel på blandade bostadskvarter i Sorgenfri. I kvarteret Spiggan tar HSB ansvaret för blandade upplåtelseformer på kvartersnivå. JM kompletterar med bostadsrätter i kvarteret Föraren, där det redan finns hyresrätter, LSS-bostäder och kompislägenheter för unga. Den variationen känns bra, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för utbyggnaden av Sorgenfri.

Kvarteret Spiggan längs med den ombyggda Industrigatan intill S.t Knuts väg blir ett kvarter med hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. HSB står bakom båda projekten, som tillsammans ger cirka 100 nya bostäder.

– Markköpen innebär att vi kan erbjuda HSBs bosparande medlemmar både hyres- och bostadsrättslägenheter på central adress i Malmö, säger Pernilla Nevsten, produktionschef på HSB.

JM:s projekt i kvarteret Föraren kommer att innehålla cirka 55 bostadsrätter i form av stadsradhus, lägenheter och vindsvåningar i olika storlekar, från enrummare till fyrarummare.

– Vi på JM tycker att det är väldigt roligt att vara med och utveckla den nya delen av Sorgenfri. Vårt projekt utgår från devisen ”stadsliv med hjärtat på rätta stället” och syftar på den centrala placeringen i staden och det hållbarhetsfokus som genomsyrar områdets utveckling. Projektet erbjuder möjlighet för människor i många olika faser i livet, med olika drömmar och behov, att göra Sorgenfri till sitt hem och bidra till en levande stadsdel, säger Tomas Niklewski, projektledare JM Region Syd.

När första etappen av utbyggnadsområde Sorgenfri, det tidigare storkvarteret Spårvägen, är färdigbyggt kommer det finnas cirka 800 nya bostäder på gammal industrimark.

– I Malmö möter vi bostadsbristen med att bygga tätt och blandat. Därför är jag glad över att få vara med och besluta om ännu några byggen i det område där bussgaraget tidigare låg. Så skapar vi förutsättningar för att leva grönt och urbant, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

– De nya bostadskvarteren i Sorgenfri andas mycket Malmö. Industrihistoria och kreativa verksamheter kommer att ligga vägg i vägg med hyresrätter och bostadsrätter som passar många Malmöbor, säger Anders Rubin (S) tillförordnad ordförande i tekniska nämnden.

Fakta om avtalen:

Spiggan 1 (HSB Sundsfastigheter): 52 bostäder som upplåts med bostadsrätt samt en lokal, totalt cirka 4 400 kvadratmeter BTA. Total köpeskilling: 13,6 miljoner kronor.

Spiggan 2 (HSB Sundsfastigheter): 50 bostäder och en lokal som upplåts med hyresrätt och omfattar totalt cirka 3 600 kvadratmeter BTA. Total köpeskilling: 11,1 miljoner kronor.

Föraren 2 (JM): 53 bostäder som upplåts med bostadsrätt och omfattar totalt cirka 4 740 kvadratmeter BTA. Total köpeskilling: 15,2 miljoner kronor.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige