Image

HSB lanserar tvättstudio – inspirerad av Living Lab

Bostäder Med inspiration och insikter hämtade från innovationsarenan HSB Living Lab får de boende i brf Mariedahl en hållbar tvättstudio med extra allt. I tvättstugan i HSB:s senaste Mölndals-brf är tanken att tvättandet ska kännas som en bisyssla.
Publicerad den 11 April 2018
HSB satsar på tvättstudio med vardagsrumskänsla. Bild: HSB
HSB satsar på tvättstudio med vardagsrumskänsla.

– Tvättstudion i brf Mariedahl ska vara ett ställe som främjar möten mellan människor, en plats man söker sig till och där man kan umgås. Målet har varit att skapa en hållbar tvättstudio med vardagsrumskänsla, och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Anna Olofsson som är utvecklings- och hållbarhetsstrateg på HSB och har lett arbetet med tvättstudion.

Tvärtemot många andra tvättstugor ligger brf Mariedahls tvättstudio ljust och centralt i markplan, som en del i en vinkel på bostadsrättsföreningens gård. Den är omsorgsfullt inredd och får en helglasad dörr och stora fönster, vilket är en viktig hållbarhetsaspekt.

– Tvättstudions inbjudande utformning, läge och stora fönsterpartier bidrar till såväl trivsel som trygghet för de boende. Att behöva gå ner i en mörk, öde källare när man ska tvätta upplever många som obehagligt och otryggt. Det slipper man verkligen här, säger Anna Olofsson.

Tvättstudion, som har sin föregångare i forskningsarenan HSB Living Lab, är noga utformad för att främja det sociala umgänget mellan grannarna. En del av ytan kommer att bestå av tvättutrustning, medan den andra delen blir mer som ett vardagsrum. Här kommer det att vara mysigt inrett med matta, soffgrupp, tv – och självklart wifi.

– Man kan ta med sig barnen eller fika med grannen när man väntar på tvätten. I en vanlig tvättstuga lägger man i tvätten och går tillbaka till sin lägenhet, men här kommer det vara så trevligt att man vill vara kvar, säger Anna Olofsson.

Lägenheterna i huset kommer alla att ha egna tvättmaskiner och torktumlare, men i tvättstudion finns flera bra komplement, som bland annat bättre torkmöjligheter, ångstrykningsmaskin/steamer och mangel. Sådant man inte har i sin egen lägenhet.

Det finns också planer på en motionscykel, även det en högst medveten hållbarhetstanke med tanke på de hälsofrämjande effekterna motionerande har. Dessutom planeras ett byteshörn där de boende kan lämna kläder, böcker och mindre prylar som de inte behöver, men som någon annan kanske vill ha.

– Även här har vi hämtat inspiration från HSB Living Lab, där de boende spontant satte upp en byteshörna för att enkelt kunna dela prylar med varandra. Vi på HSB har genom alla tider stöttat delningsekonomi på olika sätt och det vill vi fortsätta med. Alla behöver inte ha varsitt exemplar av alla prylar, avslutar Anna Olofsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige