Image

HSB-förening i kris - drabbad av ekobrott

Juridik Bostadsrättsföreningen HSB Ida i Malmö befinner sig i en ekonomisk kris och det finns misstankar om att det kan förekomma ekonomisk brottslighet bland ett flertal av HSB BRF Idas leverantörer.
Publicerad den 15 September 2017

– Vi på HSB Malmö ser mycket allvarligt på detta och vi har stor förståelse för oron hos de boende i föreningen. Vi arbetar därför intensivt för att stötta och hjälpa föreningen att gå till botten med detta och att se till att de boende får löpande information om situationen, säger Mia Gustafson, medlems- och kommunikationschef på HSB Malmö.

Den 4 september 2017 skickade styrelsen i HSB BRF Ida ut ett informationsblad till samtliga boende för att informera dem om att föreningen befinner sig i en ekonomisk kris. Baserat på information om att ett antal leverantörer som styrelsen har anlitat kan ha kopplingar till ekonomisk brottslighet kommer styrelsen att anmäla misstanke om ekonomisk brottslighet till polisen. Föreningens årsredovisning för räkenskapsåret 2016 har inte skrivits under av den auktoriserade revisorn. Igår hade styrelsen möte med revisorn och det beslutades att årsredovisningen blir klar när en besiktning av fastigheterna är genomförd. Därefter skickas en kallelse till årsmöte ut till medlemmarna.

– Många ställer sig så klart frågande till hur detta kan hända. Vi har tyvärr inget rakt svar på det i dagsläget. Det finns risk för att bostadsrättsföreningen, och därmed också de boende, kan ha utsatts för brott. Nu är detta ett polisärende och vi vill inte föregripa polisens utredningsarbete genom att spekulera i de exakta sakförhållandena, säger Mia Gustafson.

HSB Malmö fortsätter att kontinuerligt råda styrelsen i det ekonomiska arbetet och kommer att tillsätta en extern besiktning för att få en statusrapportering på föreningens fastigheter – detta för att objektivt kunna svara på vad som har blivit levererat, hur arbetena har utförts och vad som kvarstår. Dessutom har HSB Malmö fått uppdraget att leda årsstämman och kommer att erbjuda den framtida styrelsen fullt stöd, bland annat med skräddarsydd utbildning och extra styrelsestöd.

Styrelsen i HSB BRF Ida har gått ut med att de kommer att ställa sina platser till förfogande på årsmötet, därför behöver en styrelse väljas. HSB Malmös råd till medlemmarna i HSB BRF Ida är att de ska läsa årsredovisningen noggrant när den kommer, fundera på lämpliga kandidater att nominera till en förtroendepost i deras styrelse och framför allt – gå på årsstämman.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige