Image

Henninge: ”Göteborg är överprissatt”

Göteborg NAI Svefas analyschef menade på Lokal- och Bostadsmarknadsdagen i Göteborg i går att priserna på kommersiella fastigheter ser för höga ut.
Publicerad den 28 September 2011
Åsa Henninge. Bild: NAI Svefa. Bild: NAI Svefa
Åsa Henninge. Bild: NAI Svefa. Klicka på bilden för att förstora. De orter som ligger ovanför strecket kan anses som underprissatta och vice versa. Det här diagrammet behandlar det kommersiella segmentet. Bild: NAI Svefa. Bild: NAI Svefa
Klicka på bilden för att förstora. De orter som ligger ovanför strecket kan anses som underprissatta och vice versa. Det här diagrammet behandlar det kommersiella segmentet. Bild: NAI Svefa. Klicka på bilden för att förstora. De orter som ligger ovanför strecket kan anses som underprissatta och vice versa. Det här diagrammet behandlar bostäder. Bild: NAI Svefa. Bild: NAI Svefa
Klicka på bilden för att förstora. De orter som ligger ovanför strecket kan anses som underprissatta och vice versa. Det här diagrammet behandlar bostäder. Bild: NAI Svefa.

Åtminstone om man går efter de parametrar som NAI Svefa har tittat på i sin rapport NAI Svefa Fastighetsindex.

Priserna i Stockholm är däremot för låga, sett till de parametrarna.

Varför är då Göteborg överprissatt?

- På bostadssidan handlar det om den kraftiga bostadsbristen, och en omfattande omvandling till bostadsrätter driver priserna i centrala Göteborg.

Yielderna ligger på cirka 3,0 procent. Enligt NAI Svefas beräkningar skulle de ligga på 3,5 procent, sett till parametrarna i NAI Svefa Fastighetsindex.

- På den kommersiella sidan beror det på att det finns ett antal köpstarka och kapitalstarka aktörer som pressar upp priserna.

Också här är yielderna runt en halv procentenhet ”för låga”, 5,5 mot 6,0 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige