Image

Helsingborgshem: Att bygga nytt gynnar hela bostadsmarknaden

Bostäder Studien som publiceras av Helsingborgshem visar att 460 nybyggda lägenheter har gjort det möjligt för 883 hushåll att flytta till eller inom Helsingborg. De bostäder som blivit lediga har erbjudit en bred variation och varit utspridda över hela staden.
Publicerad den 21 November 2017

Såväl Boverket som Sabo betonar betydelsen av att bygga nytt för att öka rörligheten på bostadsmarknaden med syfte att befintliga bostäder ska utnyttjas mer effektivt. Samtidigt har det saknats större studier som visar nyproduktionens effekter på rörligheten liksom om de flyttkedjor som uppstår verkligen når ut i bostadsområden med låga hyror. Helsingborgshem har under två års tid kartlagt flyttkedjor som skapats när 460 nyproducerade bostäder byggts i fem olika projekt.

– Studien har mycket nytt att lära oss. Det blir tydligt att nyproduktion faktiskt ökar många människors möjlighet att påverka sin livssituation och det gäller även bostadssökande som står utanför den reguljära bostadsmarknaden, säger Lars Hansson, ordförande i Helsingborgshem.

Helsingborgshem kan konstatera att av 883 hushåll som funnit en ny bostad är det 89 hushåll som fått in en fot på den reguljära bostadsmarknaden och lämnat föräldrahem, andrahands- eller korttidsboenden.

Den geografiska uppföljningen visar att flyttkedjorna når ut på bred front, även till stadsdelar med lägre hyror och skapar rörlighet mellan olika bostadstyper och upplåtelseformer. Av de 515 bostäder som blev lediga i Helsingborg var 298 hyresrätter, 109 bostadsrätter och 108 villor/hus. Dessutom har 279 hushåll kunnat flytta in till Helsingborg tack vare nyproduktionen och de flyttkedjor som genererats.

– Helsingborg vill växa och många söker sig hit. Då är det extra glädjande när vi nu kan konstatera att byggandet av nya bostäder är en nyckelfaktor som möjliggör den tillväxten, säger Lars Hansson.

För Helsingborgshem får resultatet av studien avgörande betydelse i det fortsatta arbetet med att öka rörligheten och skapa bättre matchning på bostadsmarknaden.

– Studien hjälper oss att agera mer evidensbaserat och ger oss viktig information inför planeringen av kommande nyproduktion, avslutar Sinna Broberg, marknadsanalytiker på Helsingborgshem.

Om räkneexemplet:
460 nyproducerade lägenheter har gjort det möjligt för 883 hushåll att flytta till eller inom Helsingborg.
• 279 hushåll har fått möjlighet att flytta till Helsingborg.
• 515 hushåll har flyttat och därmed har motsvarande antal bostäder blivit lediga.
• 89 hushåll har fått in en fot på den reguljära bostadsmarknaden och lämnat föräldrahem, andrahands- eller korttidsboenden.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige