Image
Vinnarna i Sweden Green Building Council.
Vinnarna i Sweden Green Building Council. Bild: SGBC

Här är vinnarna i Sweden Green Building Awards

Event Åtta vinnare prisades under Sweden Green Building Awards, utmärkelsen som premierar hållbart samhällsbyggande i Sverige.
Publicerad den 1 Oktober 2015

Här är vinnarna och juryns motiveringar:
Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling: Jan Wijkmark, White arkitekter
"Med en tvärvetenskaplig och djup kompetens, pedagogisk talang, ödmjukhet och samarbetsvilja sprider han kunskap och skapar intresse för samt driver på arbetet med hållbar stadsutveckling både i Sverige och globalt. Vinnaren har ett stort personligt engagemang för hållbarhet och lever som han lär."

Priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling: Torbjörn Kumlin, Stockholmshem
"För att innovativt, systematiskt och uthålligt ha lett och utvecklat framgångsrika metoder för hållbart byggande i en stor och komplex organisation. Framgången har främst baserats på konkreta och bevisat lyckade byggprojekt vilka gett kunskapsåterföring och kraftfullt bidragit till att förändra spets och standard inom hållbart svenskt bostadsbyggande. Det är ett fantastiskt exempel på inspirerande ledarskap och ständig förbättring."

Årets Miljöbyggnad: Kängurun 21, Husvärden
"Husvärden visar att hög ambition, god styrning och planering möjliggjort uppförandet av Kängurun 21 med 14 av 15 indikatorer på guldnivå i Miljöbyggnad. Byggnadens dubbelglasfasad är unik och bidrar till ett gott inneklimat, en energieffektiv byggnad och ett vackert rum för social samvaro där gröna växter mot söder skuggar och bidrar till renare luft och välbefinnande. Genom "Smart-IT" visualiserar man hur beteendet påverkar förbrukningen så att hyresgästen inspireras att "göra rätt". Marknadsföringen har varit omfattande både internt och externt såväl nationellt som internationellt."

Årets BREEAM: Max IV, Wihlborgs fastigheter
"Projektet och fastighetsägaren har i rollen som pilotprojekt varit en aktiv part i utvecklingen av BREEAM-SE, det var det första projektet att certifiera i projekteringsskedet och har i samband med det erhållit det högsta betyget Outstanding. Med 89,42 poäng vill juryn utnämna Max IV till vinnare av årets Breeambyggnad. Projektet är något av en föregångare då de visar att det går att bygga med höga hållbarhets- och miljökrav under komplexa projektförutsättningar. Vi ser fram emot att följa projektet i nästa skede."

Årets EU GreenBuilding: Max IV, Wihlborgs fastigheter
"Kontorsbyggnaden Max IV Byggnad E är årets vinnare av EU GreenBuilding-priset då den har designats som en mycket energieffektiv byggnad med en välisolerad och lufttät klimatskärm och har stor marginal till BBR:s energikrav, samt att det har gjorts investeringar i solceller som täcker all fastighetsel på årsbasis."

Årets LEED Volume Initiative: Vasakronan
"Årets vinnare är Vasakronan för deras LEED Volume Certification, där företaget har certifierat 48 befintliga fastigheter med LEED EBOM (LEED för befintliga byggnader, drift och underhåll). Vasakronan var de första i Europa att certifiera med LEED Volume, vilket gör det till en global prestation som demonstrerar svenskt ledarskap inom hållbarhet för resten av världen. Majoriteten av Vasakronans projekt i Volume Initaitive uppnår nivå Guld eller Platinum vid certifiering. Företagets ambition att certifiera samtliga fastigheter visar på hängivenhet i ett brett spektrum av miljömässiga strategier för att tillfredsställa de tusentals människor som arbetar i Vasakronans fastigheter."

Årets hållbara anläggningsprojekt: Nya Södertälje sjukhus, markarbeten
"För en innovativ lösning tillsammans med underentreprenör, samt för att i tidig och kontinuerlig samverkan med omgivande verksamhet skapat förutsättningar för ett hållbart genomförande. Projektet har genom optimering av transporter och detaljerad planering av masshantering visat på en imponerande klimatbesparing."

"Två blir mer"-priset: Vasakronan för Tre Vapen 2
"För ett föredömligt samarbete mellan fastighetsägare och hyresgäster med målsättning att göra verksamheten mer hållbar har de visat att Gröna hyresavtal kan fungera i praktiken. Vinnaren har tillsammans med hyresgästerna genomfört flera konkreta och innovativa åtgärder, bland annat energihushållning, källsortering och underlättande av cykling. Solceller har installerats på taket. Under sommarperioden omlokaliserar en av hyresgästerna sin verksamhet för att tomställa delar av lokalerna och där stänga av el, kyla och värme. Tillsammans har parterna bidragit till ökad ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i sina respektive verksamheter. Byggnaden har LEED EBOM-certifierats på guldnivå. Det är mycket glädjande att se att parterna är starkt engagerade i och stolta över sitt gemensamma arbete. Samarbetet är långsiktigt, kontinuerligt och visar att med gemensam energi kan vi spara energi!"

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige