Image
Bild: Sweco

Här är vinnaren av Kasper Salin-priset

Arkitektur Årets Kasper Salin-vinnare är Station Triangeln i Malmö, som har utformats av arkitekter på Sweco i Malmö och danska KHR.
Publicerad den 14 November 2011
Bild: Felix Gerlach
Sweco vinner årets Kasper Salin-priset med station Triangeln i Malmö. Bilder: Felix Gerlach. Bild: Felix Gerlach
Sweco vinner årets Kasper Salin-priset med station Triangeln i Malmö. Bilder: Felix Gerlach.

– Kasper Salin-priset anses vara det mest prestigefulla arkitekturpriset i Sverige. Jag är oerhört stolt över vår verksamhet och det imponerande tillskottet i Malmö som våra arkitekter har skapat, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet.

Station Triangeln ligger vid Triangelns köpcentrum i Malmö där den nya tågtunneln, Citytunneln, som går genom centrala delen av staden har fått en mellanstation.

Stationen har två nedgångar som leder ner till varsin ände av plattformen. Den norra vid Johannes kyrka och den södra vid sjukhuset och Södervärn. Uppgångarna är geometriskt olika, men bägge är uppbyggda av glas och stål och med samma konstruktionsprincip. 37 000 resande per dygn gör stationen till Sveriges tredje största.
– Station Triangeln uttrycker vår nordiska förkärlek till en enkel, opretentiös och funktionell arkitektur. Vi har strävat efter att skapa en station som anknyter till stadens struktur och skala, med ett formspråk som utmärker sig i stadsbilden och som tydligt signalerar att något händer under markytan, säger Anders Öreberg, regionchef på Sweco och en av arkitekterna som arbetat med stationen.

Förutom samverkan med danska kollegor har samarbetet med andra kompetenser inom Sweco påverkat resultatet, och såväl konstruktörer och järnvägsprojektörer som installationskonsulter har bidragit.
– Citytunneln är ett fantastiskt stadsbyggnadsprojekt som påverkar hela regionen och där station Triangelns arkitektoniska kvaliteter kröner verket, säger Jan Mattsson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige