Image

Här är kommunerna där det överklagas mest

Sverige Här är kommunerna där det överklagas mest, enligt en undersökning gjord av Fastighetsägarna.
Publicerad den 23 September 2014
Sotenäs är den kommun där det överklagas mest. Bild: Fastighetsägarna GFR
Sotenäs är den kommun där det överklagas mest.

Sotenäs är den kommun i Sverige där det överklagas mest, tätt följt av Hylte och Borgholm. Storfors, Ragunda och Munkfors ligger i botten.

Uppgifterna kommer från Fastighetsägarna GFR som har undersökt Sveriges kommuner utifrån hur benägna människor är att överklaga bygglov och detaljplaner.

Rankingen är gjord med data från Boverket. Siffrorna i rapporten gäller för åren 2009 till 2013. Rankingen har skett utifrån flest överklagade bygglov och detaljplaner per 10 000 invånare. Syftet med rapporten är att starta en diskussion om attityden till att överklaga.

- Finns det kanske en kultur i vissa kommuner och i vissa grupper i samhället? Vi kan se att det finns klara samband mellan kvadratmeterpris i kommunen och politiska sympatier. Generellt sett överklagas det mer i blåa kommuner där medelinkomsten är högre, liksom i kommuner med en hög andel fritidshus, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna GFR och ansvarig för rapporten.

Det blir också tydligt att de kommuner där det sker flest överklaganden är små kustnära samhällen. Sju av tio kommuner på topp-tio-listan ligger vid havet, samtliga med färre än 20 000 invånare.

Bland de kommuner som har mer än 60 000 invånare ligger Kungsbacka i topp när det gäller överklaganden, tätt följt av Nacka och Halmstad. Skellefteå och Gävle hamnar i botten. Anmärkningsvärt är att Sveriges tre största städer ligger klart under rikssnittet. Stockholm placerar sig på plats 18, Göteborg på plats 22 och Malmö först på plats 34, bland städer med över 60 000 invånare.

- Vi har länge antagit att överklaganden är ett storstadsproblem. Men undersökningen visar att det förekommer i stor utsträckning på mindre orter också. Problemet är att det som överklagas i exempelvis Tanum belastar samma länsstyrelse som överklaganden i Göteborg och handläggningstiden blir längre, säger Björnberg.

Undersökningen visar att det finns ett starkt samband mellan kommuner där både detaljplaner och bygglov överklagas. Det stärker tesen att det finns en överklagandekultur i vissa kommuner. I värsta fall kan ett byggprojekt försenas i tio år om en enskild person väljer att överklaga en bygglovsansökan eller en detaljplan.

- Den här kulturen försvårar byggandet av nya bostäder. Vi ser tre huvudsakliga problem. Det första är att allt för många tillåts att överklaga. Det andra är att det finns för många instanser att överklaga till. Det tredje är att det finns för många steg i plan- och byggprocessen som kan överklagas. Det innebär att ett och samma bostadsprojekt kan överklagas flera gånger, säger Björnberg.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige