Image

Här är Årets Stadskärna

Event Visby har vunnit utmärkelsen Årets Stadskärna.
Publicerad den 24 April 2012
Visby blev Årets Stadskärna 2012. Bild: Gotland.info. Bild: Gotland.info
Visby blev Årets Stadskärna 2012. Bild: Gotland.info.

Juryns motivering: ”Visby - en stad från medeltiden i ett levande världsarv som visar på att det går att förena ett mångfacetterat utbud av handel med en historia från den gamla Hansastaden, genom ambitiösa visioner och brett samarbete.

Med dess unika läge på en ö i Östersjön är Visby en given besöksattraktion med stor potential såväl nationellt som internationellt. Visby Centrum åstadkommer attraktiva aktiviteter i samverkan med Region Gotland så att handeln och annan näring kan frodas och fortsätta utveckla såväl staden som hela Gotland.

Organisationen har allt från en bred och aktiv styrelse till ett flertal arbetsgrupper bestående av engagerade medlemmar där arbetet styrs utifrån organisationens mål.

Arbetet med att skapa en fungerande stadskärna i ett levande världsarv har prioriterats och betyder mycket för hela regionens utveckling.”

– Det här verkligen ett jätteroligt besked. Vi är så stolta över hur Visby stadskärna utvecklats under många år och det känns fantastiskt att det uppmärksammas över hela Sverige. Detta är kvittot på att ett mångårigt och målinriktat samarbete mellan många parter nu burit frukt, menar Roger Hammarström, centrumledare Visby Centrum.

– Det är ett väldigt roligt erkännande för vår gemensamma kraftsamling att utveckla centrum med sikte på framtiden och dess utmaningar. Att Visbys stadskärna är en riktig pärla är ingen nyhet för våra många besökare, och jag hoppas att den här utmärkelsen kan få fler gotlänningar att också se det. Det är lätt att bli hemmablind, menar Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande.

– Vi är otroligt glada och stolta över att ha en så bra stadskärna i Visby. Tillsammans med vårt världsarv, vår kultur och den underbara naturen gör detta Gotland till ett otroligt attraktivt besöksmål, säger turistchef Sofia Wollman.

– Det här betyder mycket för oss fastighetsägare och gör att Visby stadskärna blir än mer intressant för nya etableringar, menar Göran Örtbrant, fastighetsägare och medlem i Visby Centrum.

– Så härligt att vi får den här utmärkelsen. Man blir både glad och stolt. Det blir som ett kvitto på att det arbete vi lägger ner i våra dagliga gärningar, betyder något och utvecklar oss och vår stad. Hoppas nu, att flera kan bli inspirerade att bygga upp nya verksamheter här, såsom vi till exempel har gjort på Hästgatan 10, menar Lena Bertholdsson som driver butiken Bertholdsson & Holm.

Stadskärnan utvecklas i samverkan mellan Visby Centrum, Region Gotland och 157 medlemmar i staden.

Tidigare vinnare:

2011 Borås
2010 Växjö
2009 Linköping
2008 Örnsköldsvik
2007 Ystad
2006 Skellefteå
2005 Malmö
2004 Härnösand
2003 Helsingborg
2002 Åmål
2001 Örnsköldsvik
2000 Malmö
1999 Sundsvall
1998 Falun
1997 Linköping och Katrineholm
1996 Örebro och Bollnäs
1995 Jönköping

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige