Image

Handelskammaren: Tillsätt bokriskommission

Bygg/Arkitektur Stockholms Handelskammare vill att det tillsätts en nationell bokriskommission med Assar Lindbeck som ledare.
Publicerad den 13 Januari 2016
Maria Rankka. Bild: Orlando G Boström
Maria Rankka.

Stockholms Handelskammare välkomnar regeringens samarbetsinvit om bostadspolitiken.

- De politiska låsningarna inom bostadspolitiken har skapat stora samhällsproblem och de kan bara lösas genom en klok helhetspolitik och en blocköverskridande överenskommelse. Det är därför glädjande att regeringen nu bjuder in oppositionen till samtal om bostadskrisen säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

- Från Stockholms Handelskammares sida föreslår vi att det skyndsamt tillsätts en nationell bokriskommission som får i uppdrag att lämna slutsatser inom en tremånadersperiod. Assar Lindbeck bör leda kommissionens arbete. Den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett av landets största tillväxthinder, säger Maria Rankka.

Stockholms Handelskammares bostadsförslag:
• Reavinstskatten vid försäljning av villor och bostadsrätter bör sänkas, liksom skatten på uppskov. Sänkningen bör finansieras med en låg och effektivt utformad fastighetsskatt. Pantbrevskatt och lagfartsavgift bör sänkas.

• Genomför en gradvis omreglering av bostadsmarknaden. Detta ska göras på ett socialt ansvarsfullt och politiskt genomförbart sätt. Vi föreslår ett tillfälligt bostadsbidrag – finansierat av en tillfällig förmögenhetsskatt på äldre fastigheter – för att skydda hushåll med svag ekonomi. Hyresgästernas besittningsrätt värnas och skyddet mot oseriösa hyresvärdar skärps. Anpassningen till mer rättvisande hyror beräknas ta ett till två år i de flesta städer.
I Göteborg fyra till fem år och i Stockholms stad över tio år. När detta är gjort har Sverige ett hyressystem som inte längre skapar svåra inlåsningseffekter.

• Reducera antalet riksintressen och ta bort möjligheten att inrätta kommunala naturreservat.

• Sänk bullernormerna ytterligare.

• Snabbare planprocesser.

• Minska möjligheterna att överklaga. Ge ökad tyngd åt översiktsplanen och minska betydelsen för detaljplanering samt snabba upp planprocessen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige