Image

Godsterminalen flyttar till Göteborgs hamn

Bygg/Arkitektur Godsterminalen vid centralstationen i Göteborg flyttar ut till Göteborgs hamn. Flytten innebär att Västlänken kan börja byggas.
Publicerad den 21 Oktober 2016
Vy över Göteborgs hamn. Bild: Göteborgs hamn
Vy över Göteborgs hamn.

Vid Gullbergsvass, mitt i centrala Göteborg, finns en kombiterminal där gods lastas om från tåg till lastbil och distribueras ut till företag runt om i regionen.

I början av 2018 måste kombiterminalen flyttas för att underlätta bygget av Västlänken och möjliggöra framtida stadsutveckling. Efter en överenskommelse mellan Göteborgs stad och Trafikverket står det nu klart att det nya läget blir vid ytterhamnarna på Hisingen.

– Eftersom cirka 70 procent av godset är relaterat till hamnen, Volvo eller övriga verksamheter på Hisingen blir det här ett mycket fördelaktigt läge, säger Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn AB.

En vanlig vardag trafikeras terminalen av tolv tåg samt 200 lastbilar. Förutom inrikes tåg till bland annat Norrland och Stockholm och avgår även tåg till Europa. På ett år byter cirka 70 000 trailers transportslag i kombiterminalen.

– Kombiterminalen i hamnen kommer att ha lika stor kapacitet som den befintliga terminalen vid Gullbergsvass. Omlokaliseringen gör också att tunga lastbilstrafiken flyttar från stadens centrala delar till de stora lederna till och från hamnen. Totalt sett kommer också en större del av transporterna ske med tåg istället för med lastbil, säger Arvid Guthed.

Kombiterminalen i Göteborgs Hamn öppnar i samband med att Gullbergsvass stänger. Nuvarande terminal drivs av Green Cargo. Det är ännu inte klart vem som blir ny operatör efter flytten till hamnen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige