Image

Gemensam definition för samhällsfastigheter

Sverige En gemensam definition för samhällsfastigheter är nu på plats, tack vare ett samarbete mellan några av de största aktörerna inom området.
Publicerad den 7 November 2014

MSCI har, tillsammans med Datscha, Diligentia, Hemsö, Lönnbacken, Micasa, Rikshem och Vasakronan, definierat begreppet samhällsfastigheter. Den nya definitionen kommer att användas av alla inblandade när man refererar till samhällsfastigheter.

Uppfattningen om storleken på beståndet för samhällsfastigheter i Sverige har varierat kraftigt beroende på vilken definition som har använts. Genom att samla flera av de största företagen, med uttalad strategi att äga samhällsfastigheter, tillsammans med Vasakronan, den största kommersiella fastighetsaktören i Sverige, får definitionen det genomslag som behövs.

Definition för Samhällsfastigheter: ”Fastighet som brukas till övervägande del av skattefinansierad verksamhet och är specifikt anpassad för samhällsservice. Dessutom inkluderas trygghetsboende under begreppet samhällsfastigheter.

Exempel på samhällsfastigheter är fängelser, skolor, äldreboenden och sjukhus.

- Olika definitioner för begreppet samhällsfastigheter har lett till en stor osäkerhet. Ett av IPD:s mål är att öka transparensen på fastighetsmarknaden, vilket gör att en gemensam definition är viktig. Vi tycker att det kommer att bli väldigt spännande att nu följa avkastningen på denna fastighetstyp. Samhällsfastigheter är hädanefter ett nytt, väldefinierat, segment och i dagsläget uppskattar vi att det utgör omkring tio procent av IPD:s svenska databank. 18 februari nästa år har vi vårt årliga seminarium i samband med indexlanseringen, då får vi möjlighet att presentera resultatet för denna kategori av fastigheter, säger Christina Gustafsson, Executive Director MSCI Real Estate – IPD.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige