Image

Fortsatt stor satsning på köpcentrum

Handel Köpcentrum och handelsområden i Sverige fortsätter att öka i antal, yta och omsättning. Just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700 000 kvadratmeter. Den största tillväxten sker i externa handelsområden och regioncentrum i utkanten av storstäder. Det visar en uppdaterad kartläggning i regi av NCSC, HUI Research och Datscha.
Publicerad den 2 December 2014

Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) har i samarbete med HUI Research och Datscha färdigställt en årlig återkommande kartläggning av Sveriges köpcentrum och handelsområden.

Kartläggningen visar på ett fortsatt expanderande bestånd av köpcentrum och handelsområden vilket till dags dato uppgår till 358 stycken. Den totala uthyrningsbara ytan för köpcentrum och handelsområden fortsätter att öka och uppgår nu till 8,5 miljoner kvadratmeter. Köpcentrumens andel av den totala detaljhandelsförsäljningen har de senaste åren legat kring 35 procent.

– Trenden är att stora blir större. Andra trender är ett fortsatt fokus på restauranger och service. Gym och lekland är allt vanligare inslag vilket bidrar till omvandlingen av handelsplatser till mötesplatser.säger Marika Wærn, vd för NCSC.

Största handelsområdet i Sverige är fortsatt Kungens Kurva följt av Barkarby Handelsplats och Erikslund. Kartläggningen visar att en stor del av tillväxten inom detaljhandeln tillfaller denna typ av stora handelsområden och regioncentrum belägna i närheten av större städer. I dagsläget pågår flera stora projekt, exempelvis Söderslätt i Umeå där Ikea och Ikano bygger ett nytt köpcentrum med anslutande Ikeavaruhus, Galleria Boulevard i Kristianstad som byggs på med ytterligare etapper och sist men inte minst Mall of Scandinavia som beräknas öppna i september nästa år.

– Ingen köpcentrumdöd i sikte, säger Lena Larsson, vd för HUI Research.

- Hittills i år har 9 nya köpcentrum och handelsområden öppnats och just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700 000 kvadratmeter.

– Köpcentrummarknaden har varit extra aktiv i år med ett 30-tal ägarbyten. Det internationella intresset för Sverige är fortsatt stort men det finns även en stark inhemsk marknad, säger Jacob Philipson, vd för Datscha.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige