Image

Förnyad satsning på bantat Örndalen

Bygg/Arkitektur Örndalen Resorts styrelse har enhälligt beslutat att lämna in en ansökan om miljöprövning till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Västernorrland för ett mindre projekt än det som ursprungligen planerades i Vemdalen. Bakgrunden är att Mark- och Miljööverdomstolens tidigare i år upphävde dispensen från artskyddsförordningen avseende kungsörn.
Publicerad den 23 Juni 2015
Örndalen Resorts styrelse har nu beslutat om en bantat version av anläggning. Bild: Internationell Alpine Design
Örndalen Resorts styrelse har nu beslutat om en bantat version av anläggning. Mats Svensson. Bild: Örndalen
Mats Svensson.

Det nya projektet bygger på ett flertal förändringar genom vilka projektet anpassats till det örnpar som finns i området. Ett nationellt kunskapscentrum om örn ingår i satsningen.

– Vi presenterar nu ett reviderat Örndalen, fortsatt med året runt-profil. Satsningen har fått en komprimerad utformning som lämnar mer natur orörd. Avståndet till berörda örnbon har fördubblats till 1 000 meter, vilket med ännu större marginal lämnar det örnpar som finns i området ostört, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.

En ny miljökonsekvensbeskrivning ska göras och en förnyad samrådsprocess kommer att hållas med berörda sakägare. Det planeras även för kompletterande utredningar av de inventeringar av järv, lo och björn som Länsstyrelsen Jämtland redan har genomfört i aktuellt område. Detta beräknas vara klart under senare delen av hösten 2015, då en ansökan om miljöprövning kan lämnas in till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Örndalen Resorts förhoppning är att ett tillståndsbeslut finns färdigt våren 2016. Därmed kan byggstart ske nästa sommar.

– Nu är det viktigt att den nya satsningen blir så välförankrad som möjligt. Därför vill vi på ett tidigt stadium få miljökonsekvenserna för det nya projektet utredda och bjuda in till förnyad dialog med alla berörda parter, säger Mats Svensson.

Till sin hjälp med den nya utformningen har Örndalen Resort tagit amerikanska International Alpine Design, som formgett några av världens ledande alpina destinationer. Det nya projektet får, förutom ett utökat skyddsavstånd till det berörda örnparet, en komprimerad design som helhet, med en mer förtätad centrummiljö.

De planer som tidigare har presenterats på ett nationellt kunskapscentrum om örn ingår fortsatt i den nya satsningen. Örndalen Resort kommer att söka dialog med Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Föreningen Kungsörn Sverige, samt myndigheter och organisationer om samverkan för att utveckla projektidén och genomföra en förstudie.

Fullt utbyggt bedöms även den reviderade satsningen på Örndalen Resort bidra med 400 långsiktiga årsarbeten. Därtill skapas 50 årsarbeten under den tioåriga utbyggnadsperioden.

– Nu hoppas vi att samtliga inblandade kommer till samma slutsatser som vi när det gäller samhällsnyttan av en satsning på Örndalen. Nya arbetstillfällen i en växande och hållbar besöksnäring är precis vad vi behöver, säger Gunilla Zetterström-Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalens kommun.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige