Image
Fojab arkitekter får uppdraget vid Centralenområdet.
Fojab arkitekter får uppdraget vid Centralenområdet. Bild: Göteborgs Stad

Fojab får uppdraget för Centralenområdet i Göteborg

Bygg/Arkitektur Fojab arkitekter har valts ut som arkitekter för Centralenområdet i Göteborg.
Publicerad den 24 November 2014
Planerade utbyggnadsområden inom Vision Älvstaden Göteborg. Bild: Göteborgs stad
Planerade utbyggnadsområden inom Vision Älvstaden Göteborg.

Uppdraget gäller också gestaltningsprogram för Nils Ericsonplatsen, Kanalgatan och Kanaltorget. Projektet, som är en del av den större Vision Älvstaden, ska präglas av öppenhet och möten - med vattnet, mellan gammalt och nytt, stadslivet och omlandet runtomkring.

– Det är en gigantisk stadsomvandling som påbörjas i Göteborgs centrum. Det handlar om att förvandla centrala delar som idag präglas av storskaliga trafiklösningar till platser för attraktivt stadsliv. Vi har sedan tidigare ett ramavtal med Göteborgs Stad gällande planarkitekttjänster. Nu har vi valts ut som gestaltande arkitekter med samordningsansvar för stadsutvecklingsprogrammet för hela Centralenområdet, säger landskapsarkitekt Magdalena Hedman, ansvarig för projektet hos Fojab arkitekter.

Stadsutvecklingsprogrammet togs fram av Göteborgs Stad i maj 2014. Det har efterhand landat i en planstruktur, som bäddar för 500 000 kvadratmeter verksamheter och 2 000 nya bostäder. Stora infrastukturprojekt, till ett värde av 30-40 miljarder kronor, kommer att genomföras under de närmaste 15-20 åren, och påverka Centralenområdet i positiv riktning. Det viktigaste av dessa är Västlänken som ska leda tågtrafiken i tunnel från Göteborgs C, som idag är en säckstation, ut på andra sidan staden.
Det här innebär också att biltrafiken som idag passerar Göteborgs C kommer att läggas om och gå över spåren på baksidan via den nya Bangårdsviadukten. Det lämnar fältet fritt att på framsidan, mot Nils Ericsonplatsen och Drottningtorget, skapa nya attraktiva stadsrum för människor och kollektivtrafik.

– Fojab arkitekter fick uppdraget i oktober och arbetet ska pågå till januari 2016 med möjlighet till förlängning. Vi fick det i konkurrens, där man såg att vi har förutsättningar att kunna ta oss an uppgiften med högre expertkunskap och kvalitet än övriga anbudsgivare. Det är glädjande nog en framsynt upphandling där kvalitet rangordnats högre än pris, säger Magdalena Hedman.

– Projektet handlar om planering i olika skalor och gestaltning i ett komplext storstadssammanhang, och vi har kunnat visa på flera goda referensprojekt. Här kommer att skapas förutsättningar för blandade funktioner i en finmaskig stadsstruktur med fotgängare och cyklister i centrum. Gott stadsliv i stadsrum av hög kvalitet och tillgänglighet till grönska och vatten och är det vi kommer att fokusera på, säger Magdalena Hedman.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige