Image

Flygande start för Plazagruppen

Bolag Plazagruppen, Göteborgs nya fastighetshus, är sedan en knapp månad på plats i sina nya lokaler på Östra Hamngatan i Göteborg. Gruppen har utökats med en verksamhet, och gruppen har fått en bra start. - Vi har redan genomfört flera affärer där vi har fått positiva synergieffekter genom gruppen, säger Michael Johansson på Swedbank Kommersiella.
Publicerad den 27 Juni 2014
Michael Johansson och Sven Fraenkel på Plazagruppen, Göteborgs nya fastighetshus. Bild: Nicklas Tollesson
Michael Johansson och Sven Fraenkel på Plazagruppen, Göteborgs nya fastighetshus.

Plazagruppen består av ett antal göteborgska fastighetsföretag:

# Göteborgs Lokallots AB – uthyrning av kommersiella lokaler, utveckling.
# Swedbank Kommersiella Fastigheter AB – transaktioner.
# Grandab Management AB – strategi, förvaltning, projektledning, utveckling, egna investeringar.
# Bryggan Fastighetsekonomi KB – värdering.
# Resultat Projektledning AB – helhet kring företagsflyttar.
# Swedbank företagsförmedling AB – förmedlar företag.
# Conara – fastighetsutveckling, projektledning, fastighetsförvaltning och stadsutveckling – ett nytt företag till Plazagruppen.

Det finns ägarkopplingar mellan vissa av bolagen men inte mellan alla. Samtidigt som alla bolagen är fristående ska en kund kunna få en gemensam faktura från Plazagruppen om flera av bolagen har anlitats.

Ambitionen är att fastighetsägare ska kunna vända sig till Plazagruppen, oavsett vad uppdraget gäller.

Gruppen flyttade in i sina nya lokaler i Plazahuset på Östra Hamngatan den 1 juni.
- Vi har haft ett nära samarbete tidigare också, men det betyder mycket att sitta tillsammans och hela tiden kunna stämma av olika frågor utan att behöva boka ett möte, säger Sven Fraenkel på Göteborgs Lokallots.

Bolagen har redan märkt av positiva synergieffekter: Swedbank Kommersiella var säljrådgivare i en affär där Ytterbygg köpte en fastighet av DFDS Logistics på Exportgatan på Hisingen.

- Ytterbygg köpte fastigheten, och den affären möjliggjordes av att Lokallots lyckades säkra en hyresgäst till fastigheten – maskinuthyraren Stavdal hyr hela fastigheten, berättar Michael Johansson på Swedbank Kommersiella.

- De hyr 4 500 kvadratmeter och gårdsytan på 20 000 kvadratmeter är väldigt viktig för Stavdal som arbetar med maskinuthyrning, tillägger Sven Fraenkel.

Affären ledde också till ett uthyrningsuppdrag från Stavdal, som fortfarande har kontraktstid kvar på sin gamla lokal på Ringön.

- Här får vi med hela kedjan, det var precis sådant här vi hade hoppats på. Vi på Swedbank Kommersiella har fått en bra start på året, vi har redan gjort 30 avslut, säger Michael Johansson.

Swedbank Kommersiella var också rådgivare när Yamaha Center i Sisjön såldes till Ventilationsgruppen (Henrik Nilsson, före detta Elinvest) – med affären följde ett nytt uthyrningsuppdrag.

- Det känns som att det här kommer att bli jättebra. Vi genererar affärer till varandra och har hittat en perfekt lokal. Här sitter vi tillsammans, men vi har ändå våra egna kontor i lokalen så att vi kan stänga om oss när det behövs. Det enda vi oroar oss för nu är hur vi ska få plats på invigningsfesten i augusti. Vi skissar på inbjudningslistan nu och är redan uppe i 600 personer. Och då har alla bolag ändå inte kommit in med sina listor än, skrattar Sven Fraenkel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige