Image

Festklädd vinnare i Katrineholm

Bygg/Arkitektur 135 bidrag tävlade om den nya utformningen för Stortorget i Katrineholm. Nyréns förslag ”Klädd till fest” vann arkitekttävlingen.
Publicerad den 10 Oktober 2014
"Klädd till fest" heter det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kring torget i Katrineholm. Bild: Nyréns
"Klädd till fest" heter det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kring torget i Katrineholm.

Ett rationellt hus i skimrande festkläder står som vinnare i arkitekttävlingen för Stortorget i Katrineholm.

Det vinnande förslaget är utformat av Andreas Bengtsson, Anna Carlsson och Johanna Enhörning och färdigställdes innan Anna Carlsson och Johanna Enhörning påbörjade sin anställning på Nyréns Arkitektkontor i Malmö.

Katrineholms karaktäristiska miljö med en blandad bebyggelse från olika tider har varit avgörande utgångspunkt för förslaget. Det nya torghuset anpassar sig till dagens situation men pekar också mot framtiden. Ett sadeltak sänker skalan och växthuset bryter upp volymen för att samspela med torgets befintliga bebyggelse. Samtidigt sticker det nya torghuset ut genom sin guldglänsande festklädsel. Detta skimrande skal tar vara på ljusets skiftningar och annonserar sig åt alla håll.

- Vårt fokus har legat på att skapa riktigt fina och genomtänkta lägenheter utan bullerstörningar och med ljus från två håll. Kort och gott - bo i ett varumärke men utan att tumma på bostadskvaliteterna, säger Johanna Enhörning som är en av de ansvariga arkitekterna bakom förslaget.

Tävlingsjuryns motivering:
”Förslaget skapar stadga och lugn i torgrummet, med en balanserad skala och definition som kan passa den mindre staden och platsen väl. Klädd till fest är tydligt igenkännbart som "hus" vad gäller proportionering och fasadgestaltning, vilket skapar trygghet och förankring och borgar för acceptans och realisering. Klädd till fest har utformats på ett inlevelsefullt sätt som klarar av att anpassa sig till stadens skala och ändå tillföra något nytt.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige