Image

Fastighetsägarna: Riksbanken är på tok för optimistisk

Sverige Svensk tillväxt når toppen i år med en BNP-ökning på cirka 3 procent. Därefter inleds en avmattning driven av dämpad tillväxt i omvärlden. 2016 växer ekonomin med 2,4 procent och 2017 med 2,3 procent. Inflationen fortsätter att lysa med sin frånvaro och Riksbanken sänker räntan ytterligare en gång i höst. Därefter ligger räntan still fram till slutet av 2016. Det spår Fastighetsägarna Sverige i sin konjunkturprognos som presenteras på tisdagen.
Publicerad den 15 September 2015
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

- Riksbanken är på tok för optimistisk och det gäller inte bara synen på omvärlden. Besvikelsen riskerar också att bli stor avseende bostadsinvesteringarna och löneökningarna, säger Fastighetsägarna Sveriges chefekonom Tomas Ernhagen.

Riksbanken räknar med att den kommande lönerörelsen ska resultera i lönelyft på mellan 3,3 och 3,5 procent. Fastighetsägarna konstaterar att inte ens arbetstagarnas organisationer tror på den prognosen.

– För att landa på den nivå som Riksbanken räknar med krävs det att det finns ett grundmurat förtroende för att inflationsmålet ska nås inom en rimlig framtid. Så är tyvärr inte fallet, säger Tomas Ernhagen.

Bostadsinvesteringarna har varit en viktig drivkraft i ekonomin de senaste åren. Fastighetsägarna ser nu tecken på att en avmattning kan vara på gång. Skälet är att befolkningsökningen i storstäderna främst består av nyfödda och personer som tvingats fly från världens krishärdar med begränsade ekonomiska resurser. Tillsammans med regeringens och myndigheternas strävan att dämpa hushållens skuldsättning ser Fastighetsägarna därför en risk att efterfrågan på bostäder dämpas.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med köpkraft för att hålla uppe nivån. Det är förödande för samhället och läget förvärras av att regeringen inte ens diskuterar nödvändiga förändringar av hyressättningen och skatteregler för det ägda boendet för att få marknaden att fungera bättre, säger Tomas Ernhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige