Image

Fastighetsägarna om regeringsförklaringen

Sverige Fastighetsägarna välkomnar regeringens prioritering av bostadsbristen som en nationell angelägenhet. Samtidigt varnar man för nya subventioner.
Publicerad den 6 Oktober 2014
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo.

I regeringsförklaringen talar Stefan Löfven om ökade investeringar i bostäder och infrastruktur, samt att en bostadsmiljard ska tillföras kommuner för ökat byggande.

– Det är bra och väntat att Löfven adresserar behovet av fler bostäder tidigt i sin regeringsförklaring. Nu blir det en nyckelfråga hur detta ska ske och vi räknar med att regeringen snabbt blir mer konkret här, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna uppmanar regeringen att inför utformandet av byggstimulanser noggrant studera effekterna av tidigare bostadssubventioner, för att undvika att historiska misstag upprepas. Varken subventioner som driver upp byggkostnader eller politiskt beslutade hyresnivåer leder till en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Utöver renovering av miljonprogrammets hus talar Löfven uteslutande om produktion av nya bostäder. Eftersom 99 procent av bostäderna redan är byggda hoppas vi att regeringen framöver utformar en bostadspolitik som tar utgångspunkt i ett mer effektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet, säger Reinhold Lennebo.

Flera oberoende experter har på senare år återkommit till behovet av att reformera den svenska bostadsmarknaden, bland annat avseende hyressättning och åtgärder för ökad rörlighet inom både det ägda och hyrda bostadsbeståndet. Regeringen Löfven bör ta initiativ till en bred översyn av vilka förbättringar som kan genomföras, menar Fastighetsägarna. Det finns redan flera förslag att ta utgångspunkt i.

Moderniseringen av miljonprogrammets flerbostadshus är angelägen. För att upprustning ska vara verkligt hållbar måste emellertid alla tre hållbarhetsparametrar, sociala, ekologiska och ekonomiska, beaktas och samspela.

Bostadsministern flyttas nu från socialdepartementet till näringsdepartementet och ges samtidigt ansvar för stadsutveckling. Det är en välkommen förändring. Värdet av att i det praktiska regeringsarbetet betrakta bostäder, hållbar samhällsplanering och infrastruktur som tydligt integrerade områden kan inte överskattas.

– Det är bra att regeringen har ambitiösa planer avseende investeringar i vägar och spårbunden trafik, såväl nationellt som regionalt. Tillgången till en modern och väl fungerande infrastruktur främjar investeringar i nya bostäder och lokaler, krymper avstånd på arbetsmarknaden och bidrar till en hållbar regional utveckling i och kring våra största städer, säger Reinhold Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige