Image

Fastighetsägarna lämnar bostadsförhandlingarna

Sverige Fastighetsägarna lämnar partsförhandlingarna med Hyresgästföreningen och Sabo om ett förbättrat hyressystem. - Våra motparter har inte ens velat diskutera de förslag vi lagt fram, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo. - Det här visar att Fastighetsägarna varken är ansvarstagande eller seriösa, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Publicerad den 4 Maj 2016
Marie Linder. Bild: Hyresgästföreningen
Marie Linder. Reinhold Lennebo. Bild: Tobias Björkgren
Reinhold Lennebo.

Regeringen gav i mitten av mars Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, i uppdrag att samla Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagens organisation, Sabo, för att diskutera förändringar av hyressättningssystemet som kan bidra till bostäder för fler. Uppdraget är kopplat till de bostadssamtal som pågår mellan regering och opposition för att öka bostadsbyggande och skapa en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Efter sex veckor av förhandlingar, där Hyresgästföreningen och Sabo inte visat intresse för reformförslag som verkligen möjliggör fler bostäder och ett bättre nyttjande av de bostäder som finns är det inte längre meningsfullt för oss att delta i samtalen. Våra motparter har inte ens velat diskutera de förslag som vi lagt fram, säger Reinhold Lennebo.

– Vår ambition var att konstruktivt bidra i förhandlingarna genom att presentera förslag till reformer, för att i ett givande och tagande tillsammans med övriga parter hitta lösningar som kan bidra till att skapa fler bostäder. På så sätt skulle vi parter gemensamt kunna medverka till att föra regeringens och oppositionens bostadssamtal framåt. Tyvärr har varken Hyresgästföreningen eller Sabo velat diskutera våra förslag eller presenterat egna förslag som har verklig betydelse för de bostadssamtal som leds av finansminister Magdalena Andersson. Jag har därför meddelat Claes Stråth och regeringen att vi lämnar förhandlingarna.

I Fastighetsägarnas förslag ingår en friare hyressättning för nybyggda hyresbostäder med ett fortsatt starkt konsumentskydd för hyresgästerna.

Hyresgästföreningen Marie Linder kommenterar avhoppet:
- Att Fastighetsägarna Sverige ännu en gång lämnar förhandlingsbordet mitt under samtalens gång visar att de inte är varken ansvarstagande eller seriösa.

- Uppenbarligen har Fastighetsägarna haft en annan agenda hela tiden. Det är bedrövligt att de väljer att utnyttja bostadskrisen för att driva sin linje om marknadshyror och därmed försämra för både dem som behöver en bostad idag och för de hyresgäster som redan har ett boende. Dagens avhopp är ett tydligt tecken på att de inte har varit intresserade av några verkliga resultat av samtalen.
Hyresgästföreningen kommer fortsätta att delta i samtalen även framöver.

- Det är beklagligt att Fastighetsägarna Sverige, som endast förhandlar för 17 procent av landets hyresrätter, med sitt agerande väljer att blockera möjligheterna för övriga parter att hitta konstruktiva vägar framåt och utveckla hyressättningssystemet, säger Marie Linder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige