Image

Fastighetsägarna: Gynnsam utveckling för fastighetsbranschen

Ekonomi/Finansiering Penningpolitikens misslyckande bidrar till att den svenska ekonomins återhämtning hämmas under de närmaste åren. Ökningen av BNP stannar vid drygt två procent nästa år och vid knappt 2,5 procent 2016. Utvecklingen i fastighetsbranschen blir trots det relativt gynnsam, enligt Fastighetsägarna Sveriges senaste konjunkturprognos.
Publicerad den 24 November 2014
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

– De senaste åren har svensk ekonomi kännetecknats av en tydlig ryckighet, samtidigt som fastighetsmarknaden har haft en stabil och positiv utveckling. Vi räknar med att den tudelningen fortgår under de närmaste åren, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Att återhämtningen i svensk ekonomi inte går snabbare trots nollräntan beror på flera faktorer. Svag och osäker utveckling på många av Sveriges exportmarknader är ett exempel, en stram finanspolitik och ett dämpat behov av investeringar är andra.

– Men en viktig anledning till att vi ligger lägre i vår prognos än många andra är att vi tror att skattehöjningar och krav på bolånetagare gör att konsumtionen inte kommer att kunna lyfta tillväxten på samma sätt som under de senaste åren, säger Tomas Ernhagen.

Att Riksbanken sedan 2010 åsidosatt inflationsmålet för att dämpa skuldutvecklingen har minskat förtroendet för penningpolitiken. Därmed får Riksbankens nollränta inte samma positiva effekt på ekonomin som den skulle haft med bibehållet förtroende. Med en bättre utformad penningpolitik skulle Sverige haft ett betydligt bättre utgångsläge.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige