Image

Fastighetsägarna: Är toppen nådd?

Sverige Den goda utvecklingen på den kommersiella fastighetsmarknaden har drivit upp priserna till nivåer som gör det svårt att hitta köpvärda objekt. Därför skrinlägger hälften av landets fastighetsägare sina köpplaner för 2015, trots att köpviljan finns där. Det framgår av Fastighetsägarna Sveriges senaste Sverigebarometer.
Publicerad den 17 Mars 2015
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

– Det finns ett stort intresse för att köpa fastigheter, men många upplever nu att priserna har drivits upp för mycket. Bristen på köpvärda objekt gör att hälften av fastighetsägarna i enkäten inte tror att det blir några köp under 2015. Det kan vara en signal om att köptoppen nåddes förra året, säger Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarnas Sverigebarometer är en enkät som omfattar 500 av landets fastighetsägare. Dessa kan blicka tillbaka på ett bra år då kommersiella fastigheter till ett värde av närmare 160 miljarder kronor fick nya ägare. Hela 82 procent av landets fastighetsägare är nöjda med lönsamhetsutvecklingen.

– Det som drivit på utvecklingen är kombinationen av låga räntor, brist på bra investeringsalternativ och en positiv utveckling av vakanser och hyror. Dessutom har tillgången till finansiering fortsatt att förbättras, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Det mesta pekar på att 2015 blir ännu ett bra år. Räntorna lär bli fortsatt låga och Sveriges ekonomi förväntas växa i hyfsad takt. En klar majoritet av landets fastighetsägare räknar därför med oförändrade eller lägre vakanser. Den största optimismen finns i Stockholm och Göteborg. Cirka hälften av landets fastighetsägare tror att lönsamheten kommer att öka ytterligare och att de kommer att behöva nyanställa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige