En digital förvaltningsframtid

Bolag På Novi är VR-glasögonen en del av vardagen.
- Vi startade upp mitt i digitaliseringstrenden, vilket ger oss ett försprång. Vi har ingen ryggsäck av gamla rutiner och arbetssätt som behöver bytas ut, säger Susanne Wallsten, ansvarig för system- och verksamhetsutveckling på Novi Real Estate.Susanne Wallsten var med och startade upp Novi för ungefär två år sedan.

– I början arbetade jag på konsultbasis. En av de sista uppgifterna i uppdraget var att skriva en platsannons för det här jobbet. Den såg så intressant ut att jag konstaterade att jag ville ha det själv, skrattar hon.

Som nytt bolag var det en självklarhet att systemplattformar och verktyg skulle vara molnbaserade.

– Vi ska kunna nå våra system från valfri enhet. Oavsett om du jobbar hemma, på kontoret eller ute i fastigheterna.

Novi slog tidigt fast en IT-strategi som går ut på att digitalisera och därigenom förenkla och effektivisera arbetet inom fyra olika fokusområden: Fastighet, Kundrelation, Medarbetare och Marknadskommunikation.

Efterlyser öppna system

När det gäller fastigheterna är den långsiktiga visionen att koppla upp och ihop fastigheterna för att sköta styrning, övervakning och reglering från en gemensam driftcentral.

– Det är givetvis en långsiktig vision. Vi har börjat med en del pilotprojekt, och tittar på olika lösningar. Ett problem är att vissa leverantörer fortfarande använder olika former av inlåsningsmekanismer, som ibland är svåra att bryta igenom. Samtidigt finns det väldigt många aktörer att välja mellan. Den digitala utvecklingen har nått längst i de branscher där leverantörerna använder öppna system och integration är en hygienfaktor. Jag är övertygad om att framtidens vinnare inom digitaliserad fastighetsautomation använder öppna integrationsvänliga system.

När det gäller kundrelationer har Novi bland annat utvecklat en egen app, som används för informationsspridning till berörda kunder.

– Vi har gjort den så enkel som möjligt. På sin smartphone eller padda väljer man fastigheten det gäller, skriver meddelandet som då skickas ut direkt till de aktuella mottagarna.

– Ofta vill man för mycket och riskerar att användargränssnittet blir för komplicerat. En app eller ett system som medarbetarna inte använder är ett misslyckande! Därför är det väldigt viktigt att hålla det enkelt.

VR och AR för att visa vakanser

Novi använder virtual reality-teknik för att visa lediga lokaler.

– VR-teknik och 360-gradersbilder ger en väldigt bra känsla för lokalerna och för hur de kan se ut med till exempel uppfräschade ytskikt efter en lokalanpassning. Nästa steg är att addera AR-teknik (augmented reality) och kunna möblera eller ändra planlösningar och så vidare. Det handlar både om att förbättra för potentiella kunder och om att effektivisera – man behöver till exempel inte lika många fysiska visningar på plats när en förhandsvisning blir bättre med 360-teknik, intresserade kunder kan ju besöka kontoret i sin dator.

Susanne Wallsten ser digitaliseringen som ett stort samhällsomvälvande fenomen – samtidigt menar hon att de största förändringarna egentligen inte har med tekniken att göra.

– För att digitaliseringen ska slå igenom ordentligt – inte minst i fastighetsbranschen som ligger några steg efter andra branscher – krävs det att folk inser att det egentligen mest handlar om förändrade arbetssätt. Det är en sak att säga sig bejaka den nya tekniken – men är du beredd på att låta den nya tekniken ändra på ditt arbetssätt?

Viktigt att få med sig organisationen

– På Novi har jag förmånen att få arbeta med kollegor som verkligen vill arbeta på nya sätt och som kommer med nya idéer – ett exempel är Novi-appen som var en medarbetares idé. I mer mogna organisationer kan det finnas ett inbyggt motstånd – man gör ”som man alltid har gjort för det har ju hittills gått bra”. Jag tror att en av nycklarna till ett lyckat digitaliseringsarbete är att få med sig organisationen på resan, att alla verkligen ser att nya verktyg gör arbetet enklare och mer effektivt.


Namn: Susanne Wallsten.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två tonårsbarn.
Bor: Mölnlycke, strax utanför Göteborg.

Karriär: Är i grunden systemutvecklare med inriktning mot verksamhetsutveckling. Före Novi-tiden drev hon eget konsultbolag i drygt tio år med inriktning mot verksamhetsutveckling i fastighetsbranschen.

Fritidsintressen: Golf, innebandy och trädgården.

Bonusfakta: Har under många år varit innebandytränare för Pixbo/Wallenstams 01-tjejer. "I år spelar vi både i division 1 och i juniorallsvenskan. Tidigare har vi spelat i pojkserier. Det är ett av Sveriges bästa lag och det är oerhört inspirerande att vara med och leda laget."

Novi Real Estate

Novi Real Estate erbjuder tjänster inom externförvaltning av fastigheter. Novi har stabila och finansiellt starka ägare och tillför kompetens och kunskap till branschen. Ägare och partners har lång erfarenhet av att utveckla uppdrag, organisationer och bolag. Novi Real Estate är en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på förvaltningsmarknaden.

Novi är latin för ny – Novi vill vara nytänkande och nyskapande. Även loggan står för nyskapande – en symbol för att inte följa ett utstakat spår utan att kunna och våga bryta ny mark.

Novi förvaltar 600 000 kvadratmeter uthyrbar yta till ett fastighetsvärde om cirka 30 miljarder kronor. Tillgångarna består framför allt av kontors- och butikslokaler i Stockholm City, centrala Göteborg och Malmö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige

Därför kliver Balder in i handelssegmentet

Transaktioner Häromdagen köpte Balder sin första större handelsfastighet någonsin då man betalade närmare 800 miljoner för 421. För Fastighetssverige berättar Erik Selin mer om den snabba affären – och öppnar upp för fler köp i det nya segmentet. ”Det kan absolut bli fler.”

Här är Balders alla kåkar i området

Lista Handelsfastigheten 421 blir Balders tionde fastighet i det expansiva området kring Söderleden i Göteborg. Här Erik Selins övriga nio pusselbitar i klustret.


Lokalmarknadsdagen

Rutger Arnhult om framtida Göteborgssatsningar

Lokalmarknadsdagen Vår På Branschens mötesplats i Göteborg den 16 januari hör du en exklusiv intervju med Rutger Arnhult, storägare i bland annat Klövern, Corem och Sagax. Han intervjuas om sin karriär, dagens marknadsläge och framtida satsningar i Göteborgsregionen.


Partnertext

Stora utmaningar för externhandeln

Handel E-handeln och förändrade köpbeteenden ritar snabbt om retailkartan – och snart kan Amazon komma till Sverige. Anna Smith och Lotta Moos på Novi Real Estate ger här sin syn på utmaningarna på retailmarknaden.
Annons
Helsingborg.

Här är Helsingborgs största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige räknar ner året genom att lista de tio största fastighetsägarna i landets tio största städer. I dag är turen kommen till Helsingborg, som med sina 106 338 invånare är landets nionde största stad.


Han blir ny förvaltningschef på Savills

Karriär Savills fortsätter att växa och nu rekryterar man Vilhelm Isberg som ny förvaltningschef. För Fastighetssverige berättar nyförvärvet, som har ett förflutet på så väl Jernhusen som Newsec och JLL, om vad han hoppas kunna bidra med i sin nya roll.


Humlegården köper för två miljarder

Transaktioner Humlegården köper två bolag som äger fastigheterna Stockholm Dykaren 10 och Stockholm Härden 16 av Länsförsäkringar Liv för cirka två miljarder kronor. Vederlaget består av 80 665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att Länsförsäkringar Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster.


Castellum hyr ut till Elanders i Viared

Uthyrning Castellum har tecknat hyresavtal med Elanders Sverige avseende en logistikbyggnad om 14 500 kvadratmeter i Viared, Borås.


Fastighetsägarna: Hyresgästföreningen strandar återigen förhandlingarna

Stockholm Fastigehetsägarna menar att Hyresgästföreningen strandar ramavtalsförhandlingen om den allmänna hyresutvecklingen i Stockholm under 2018 där slutbudet på 1 procent innebär att Hyresgästföreningen vill sänka hyresnivån realt för tredje året i rad. Något som Fastighetsägarna ser som en mycket negativ signal för långsiktigt ägande av hyresrätter och en dyster nyhet för de som står utanför bostadsmarknaden.


Balder-bolag vinner markanvisning i Sollentuna

Bostäder Arkitekterna Krook & Tjäder vinner en markanvisningstävling om ett nytt bostadskvarter i Väsjö Torg i Sollentunas kommun tillsammans med Balders dotterbolag Conara.


Polisens parkering ska bli hotell och bostäder

Bygg/Arkitektur Göteborg får ett stort och välbehövligt tillskott av bostäder och olika former av verksamhetslokaler i centrala Göteborg när det projekt som SGS Studentbostäder, Robert Dicksons stiftelse och Klippans Kulturfastigheter tillsammans utvecklat på Polisens parkeringsplats nu kan bli verklighet.


Niam köper kommersiell fastighet i Odense

Transaktioner Niam har köpt en kommersiell fastighet om 25 000 kvadratmeter i campusområdet i Odense.


Offentliga Hus emitterar obligationer om 400 miljoner

Ekonomi/Finansiering Som ett första steg i Offentliga Hus ambitioner att öka fastighetsvärdet från dagens 2,3 miljarder kronor till cirka sex-sju miljarder kronor har Offentliga Hus framgångsrikt emitterat icke-säkerställda obligationer om 400 miljoner kronor (rambelopp om 700 miljoner kronor) med en löptid om 3,5 år.


Per-Arne Rudbert in i Arwidsros styrelse

Bolag Per-Arne Rudbert tillträder som styrelseledamot i Arwidsro Fastigheter den 1 januari 2018. Utökningen i styrelsen förstärker byggandet av framtidens Arwidsro, med fokus på utveckling av verksamheten och därmed bland annat relationer och grön teknologi.


Ny vd för Wåhlin Fastigheter

Karriär Styrelsen i Wåhlinkoncernen har utsett Patrik Lindqvist till ny vd och koncernchef för Wåhlin Fastigheter. Han efterträder Jörgen Engström som tidigare meddelat att han avgår.


”Något mer i Köpenhamn vore inte fel”

Fredagsprofilen Vad önskar sig Anders Jarl egentligen i julklapp? Vem i fastighetsbranschen tar han helst en kopp glögg med och vad är det onödigaste han köpt? Det och mycket mer berättar Wihlborgs vd i veckans Fredagsprofilen.


Här är Norrköpings största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige summerar året genom att lista de tio största fastighetsägarna i landets tio största städer. I dag är turen kommen till Norrköping, som är landets tionde största stad, och där topp tio-listan har ett totalt taxeringsvärde på mer än 20 miljarder kronor.


Stora Bostadsdagen

Nästa regerings bostadspolitik?

Stora Bostadsdagen I oktober utsågs Mats Green till Moderaternas bostadspolitiske talesperson. Hur vill han förändra bostadspolitiken efter valet i höst? Svaret får du på Stora Bostadsdagen på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 14 februari.


Chefsekonomen: Då ökar riskerna

Bostäder Robert Boije byter Riksrevisionen mot SBAB. För Fastighetssverige förklarar chefsekonomen varför han ser nya jobbet som en fullträff – och hur han ser på den stekheta frågan om bostadsmarknaden.


Balder köper handelsfastighet för 728 miljoner

Transaktioner Balder har köpt handelsfastigheten 421 i Högsbo, Göteborg, för ett nettopris om 728 miljoner kronor.


”Lysande modell när bankerna drar åt finansieringen”

Bolag I en tid där traditionell bankfinansiering stramas åt blir nya finansieringsvägar allt viktigare. Med ett färskt kvitto på en välfungerande crowdfunding-modell siktar Tessin på att bli en allt viktigare aktör framöver. Tessins vd Jonas Björkman berättar för Fastighetssverige om framgångarna, bolagets roll på kreditmarknaden och hur man ska ta in mer kapital under 2018.

Nu återbetalas Tessinprojekten

Bolag Tre separata fastighetsprojekt – citylägenheter på Kungsholmen, parhus på Värmdö och studentlägenheter i Linköping som delfinansierats genom crowdfunding återbetalas nu till investerarna med en avkastning på åtta till tio procent. Totalt restes över 40 miljoner kronor till de tre projekten.


Castellum hyr ut 10 000 kvadratmeter i ny logistikpark

Uthyrning E-handelsbolaget Bagaren och Kocken har tecknat hyresavtal avseende en logistiklokal om cirka 10 000 kvadratmeter i Hisingen Logistikpark, Göteborg, där Castellum nu uppför första etappen om totalt cirka 30 000 kvadratmeter.