Image

Dombron i femmiljardersaffär

TRANSAKTIONER Dombron säljer 4 300 studentbostäder i Uppsala. Samtidigt köper man servicebostäder. Totalt fastighetsvärde i affären uppgår till fem miljarder kronor.
- Vårt mål är att Dombron ska öka från 5 miljarder till 20 miljarder inom fem år, säger Dombrons vd Jan-Erik Höjvall.
Publicerad den 7 September 2010

Bostadsaktiebolaget Dombron ska sälja hela sitt innehav av studentbostäder inom Studentstaden till Uppsalahem. Samtidigt köper Dombron servicebostäder från Uppsalahem och inleder ett samarbete med Uppsala kommun om nyproduktion av bostadsrätter och hyresrätter. Det innebär att bostadsbyggandet kommer att öka markant i Uppsala.

- Vår kärnverksamhet är bostäder och samhällsfastigheter varför vi har beslutat att sälja den delen av verksamheten som innehåller studentbostäder. Vi är glada över att vi kommer att sälja Studentstaden till Uppsalahem som kommer att fortsätta att förvalta bostäderna på ett bra sätt. Att bevara Studentstaden som studentbostäder har varit en viktig parameter för oss i försäljningsprocessen, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Dombron.

Affären innebär i grova drag att Uppsalahem tar över bolaget Studentstaden och att Dombron istället bland annat tar över de vård- och stödboenden, trygghetsboenden och seniorbostäder som Uppsalahem idag äger.

- Det känns mycket bra att kunna säkra försörjningen av studentbostäder långsiktigt i Uppsala. För att Uppsala ska kunna fortsätta sin positiva utveckling behöver Uppsala kommun försäkra sig om att universiteten ska kunna fortsätta ta emot studenter, och vi vet att bostäder är en viktig faktor i valet av studieort, säger Peter Nordgren, Uppsalahems styrelseordförande.

Dessutom kommer ett fortsatt samarbete mellan Uppsalahem och Dombron leda till att byggandet av hyresbostäder i Uppsala kommer att öka.

- Vi välkomnar fler aktörer som bygger och förvaltar hyresrätter i Uppsala, säger Peter Nordgren.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige