Image

DK Properties sålt

AFFäRER Sagax och Hemfosa har förvärvat det privatägda fastighetsbolaget DK Properties AB. Sagax och Hemfosa kommer att äga 50 procent var av röster och kapital i bolaget.
Publicerad den 21 Juni 2010

DK Properties äger 33 fastigheter med en uthyrningsbar area om 368 000 kvadratmeter. 88 procent av den uthyrningsbara arean återfinns i Stockholm varav huvuddelen utgörs av industri- och lagerfastigheter i Årsta och Västberga.

Resterande tolv procent av den uthyrningsbara arean utgörs av kontorsfastigheter i centrala Malmö.

De nya ägarna kommer att öka DK Properties egna kapital med sammanlagt drygt 420 miljoner kronor för att reducera bolagets skuldsättning och öka dess rörelsekapital.

DK Properties har i samband med detta träffat ett nytt finansieringsavtal avseende bolagets långsiktiga upplåning.

Det nya finansieringsavtalet löper till 2016 och omfattar en revolverande kreditfacilitet om 2,4 miljarder kronor. Tillträde kommer att ske den 1 juli. Sagax kommer att emittera 1,7 miljoner preferensaktier till tidigare ägare i DK Properties som del av förvärvet.

Sagax kommer att redovisa sin investering i DK Properties enligt kapitalandelsmetoden. Investeringen beräknas inledningsvis öka Sagax förvaltningsresultat med 25 miljoner kronor på årsbasis.

- En betydande del av DK:s fastigheter är nästan identiska med våra fastigheter. I flera fall ligger de även i direkt anslutning till varandra. Vi tror att det finns samordningsvinster att uppnå i förvaltningen av Sagax och DKs fastigheter och ett stort värde i den ökade närvaro på hyresmarknaden som vår investering i DK medför. Vi bedömer även att det finns potential för att omstrukturera portföljen och därmed öka intjäningen och att det finns goda förutsättningar att öka intjäningen genom att utveckla vissa befintliga fastigheter, säger David Mindus, vd på Sagax.

Swedbank Corporate Finance har varit rådgivare åt DK Properties och dess ägare.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige