Image

Detaljplanen för Karlastaden antagen

Bygg/Arkitektur Kommunfullmäktige i Göteborgs stad antog på torsdagen den 15 juni 2017 detaljplanen för Karlastaden med Karlatornet. Därmed tog ett av Göteborgs största byggprojekt ett avgörande steg mot genomförande.
Publicerad den 16 Juni 2017
Karlastaden. Bild: SOM
Karlastaden.

– Det förstår säkert alla att det är en lättnad och en glädje för oss att vi fått detaljplanen antagen. Vi är många som arbetat hårt i lång tid för att ta projektet så här långt. Vi kommer att jobba lika hårt och engagerat i flera år framöver för att göra Karlastaden till något som alla göteborgare ska kunna känna sig stolta över, säger Ola Serneke vd för Serneke Group och initiativtagare till Karlastadsprojektet.

Ola Serneke presenterade sina visioner för Karlavagnsplatsen på Lindholmen första gången 2007. Efter en omfattande förankringsprocess hos olika instanser i Göteborgs stad, en avgjord arkitekttävling, ett antal markförvärv och en lång rad utredningar kring allt från geoteknik till social- och barnkonsekvensanalys, har staden nu gett sitt klartecken för den nya stadsdelen.

Karlastaden kommer att växa fram på gammal industrimark, granne med Lindholmen Science Park och med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Stadsdelen består av åtta kvarter på en yta om 32 000 kvadratmeter. Tillsammans ska de utgöra en förtätad blandstad med omkring 2 000 lägenheter på cirka 200 000 kvadratmeter, både hyres- och bostadsrätter, samt kommersiell yta om cirka 70 000 kvadratmeter i form av bland annat hotell, restauranger, kontor och butiker. Skolor, förskolor och vårdcentral ska också rymmas i stadsdelen.

Ambitionen är att Karlastaden ska vara en hållbar stadsdel tillgänglig för alla. Robert Dicksons stiftelse äger byggrätter i Karlastaden och ska bygga omkring 300 hyreslägenheter.

– Vi är väldigt glada att få vara en del av satsningen i Karlastaden, här kommer vi kunna erbjuda våra blivande hyresgäster välförsedda, sunda lägenheter för rimliga hyror, säger Mikael Jansson, vd på Robert Dicksons stiftelse.

Första byggprojektet i stadsdelen blir Karlatornet som med sina 72 våningar och 240 meter blir Nordens högsta byggnad. I byggnaden kommer det att finnas 590 lägenheter i varierande storlekar.

Beräknad omsättning för Karlastadsprojektet är cirka tio miljarder kronor och utvecklingen kommer att pågå under sex till sju år. Projektbolaget som ska utveckla den nya stadsdelen med bostäder och kommersiella fastigheter, ägs gemensamt av Serneke och riskkapitalbolaget NREP i ett joint venture.

Detaljplanen kan vinna laga kraft efter en överklagandeperiod på tre veckor. En bygglovsprocess för Karlatornet kommer att pågå under tredje kvartalet med sikte på en byggstart under hösten 2017.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige