Image

Detaljplanearbetet för nya Sätuna torg påbörjat

Bygg/Arkitektur Kanozi Arkitekter lämnade in ett vinnande koncept för Sätuna torg. Nu börjar detaljplanearbetet för en ny mötesplats med 250 lägenheter och perfekt läge i centrala Märsta.
Publicerad den 28 Oktober 2016
Sätuna torg – skapat av Kanozi Arkitekter. Sätuna torg – skapat av Kanozi Arkitekter.

Nya Sätuna torg kommer bestå av: 250 nya lägenheter, 2 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, cirka 150 nya fordonsplatser, kommunikationslösningar för ett naturligt flöde till och från Märsta station.

Nu börjar Sigtunahem i samarbete med Kanozi Arkitekter och Sigtuna kommuns stadsbyggnadskontor med detaljplanarbetet för området kring Stationsgatan 1, även kallat Sätuna torg södra.

– Det här blir ett av de största projekt Sigtunahem har drivit, och här kommer vi att skapa en ny, central mötesplats med både hyresrätter och bostadsrätter. I bottenvåning kommer det att vara butiker, restauranger och annan service, säger Sigtunahems vd Göran Langer.

Sigtunahem vill, tillsammans med Kanozi Arkitekter och stadsbyggnadskontoret, skapa en livfull och inbjudande mötesplats för såväl boende som besökare, med attraktiva lägenheter mycket nära Arlanda flygplats och ett perfekt läge för exempelvis arbetspendling till Stockholm eller Uppsala.

Utvecklingen av Sätuna torg är ett omfattande samhällsbyggnadsprojekt som inte bara handlar om att skapa nya bostäder utan också om att hitta smarta kommunikationslösningar och bästa tänkbara förutsättningar för affärsverksamhet och service.

– Vi vill genomföra projektet i två eller tre etapper över en längre period. En av de bärande idéerna är Diagonalen, att skapa ett attraktivt stråk som förbinder stationshuset med Södergatan, säger SigtunaHems projektledare Endre Barat.
Detaljplanerna beräknas vara klara att ställas ut på samråd under senvåren 2017 med förhoppning att de sedan ska kunna antas under vintern 2017.

Startskottet för projektet gick våren 2016 bjöds tre arkitektkontor in att lämna förslag för utveckling av ett nytt Sätuna torg.

Kanozi Arkitekter lämnade in det förslag som Sigtunahem valt att gå vidare med.

I samband med de tre arkitektkontorens parallella uppdrag arrangerade Sigtunahem även en skoltävling, med arkitekterna som jury, där grundskoleklasser i Märsta bjöds in att rita och bygga modeller för att illustrera sina visioner av framtidens Sätuna torg.

Det vinnande bidraget i tävlingen lämnades in av en förberedelseklass, årskurserna 4–6, på Norrbackaskolan i Märsta.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige