Image

Definitivt stopp för Örndalen

Juridik Mark- och miljööverdomstolen meddelade i går att Örndalen Resorts dispens från artskyddsförordningen avseende kungsörn upphävs. Domstolen motiverar sitt beslut med att anläggningens nyttoeffekter, i form av arbetstillfällen och en utvecklad besöksnäring, inte uppväger risken för att två kungsörnar kan tvingas flytta på sig. Domen kan inte överklagas.
Publicerad den 17 Februari 2015
Mark- och miljööverdomstolen har nu definitivt satt stopp för projektet Örndalen. Bild: Örndalen
Mark- och miljööverdomstolen har nu definitivt satt stopp för projektet Örndalen. Mats Svensson. Bild: Örndalen
Mats Svensson.

- Domen är lika överraskande som ledsam. Domstolen har lyssnat på våra argaste kritiker som menar att två örnar i värsta fall kan tvingas flytta på sig. Andra experters bedömning är att fåglarna antagligen skulle stanna kvar. Att avvisa hundratals arbetstillfällen på de här grunderna framstår som obegripligt, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.

Mark- och miljööverdomstolen skriver i domen att "etableringen kommer att innebära cirka 300 nya arbetstillfällen och en fortsatt utveckling av turismen med långsiktiga ekonomiska och andra utvecklingsmässiga fördelar för Härjedalens kommun, samt varaktigt bidra till en ökad befolkning och fler arbetstillfällen". Men domstolen kommer, "även utifrån dessa förutsättningar", till slutsatsen att ett överskuggande allmänintresse inte kan anses föreligga.

- Hundratals nya jobb i en utvecklad och hållbar besöksnäring i Norrlands inland borde betraktas som överskuggande allmänintresse. Vi har dessutom anpassat planerna i flera steg för att skydda de två fåglarna. Det finns ett uppenbart behov av att diskutera lagstiftningen, säger Mats Svensson.

Bakgrunden till dagens beslut var den dispens från artskyddsförordningen avseende kungsörn som projektet beviljades av Länsstyrelsen i Jämtland i maj 2013. Dispensen söktes därför att det fanns ett revirhävdande örnpar i utbyggnadsområdet, något som varit känt av kommunen sedan översiktsplanen etablerades år 2008. Dispensen upphävdes sedan av Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt efter ett överklagande. Örndalen Resort sökte därefter, och fick prövningstillstånd, till Mark- och miljööverdomstolen för slutgiltigt avgörande.

Örndalen Resort i Vemdalen kan bli Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. Projektet är uppdelat i fyra etapper och skulle fullt utbyggt omfatta 7 000 bäddar. De sammanlagda investeringarna beräknas till 2,5 miljarder kronor. Örndalen Resort skulle långsiktigt bidra med 400 årsarbeten till regionen. Till det ska läggas ytterligare 50 årsarbeten under byggtiden.

- Vi har under hela projektet haft ett starkt stöd från Länsstyrelsen, Härjedalens kommun, lokala företagare och berörd allmänhet. Nu får vi samla investerarna och avgöra hur vi ska gå vidare, säger Mats Svensson.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige