Image

De vinner tävlingen om kontorsbyggnaden i Uppsala

Bygg/Arkitektur Skanskas och Utopia Arkitekters bidrag Juvelen har utsetts till vinnare i arkitekttävlingen för den nya kontorsbyggnaden vid Uppsala Resecentrum.
Publicerad den 5 December 2013

Det vinnande förslaget är enligt juryns bedömning en märkesbyggnad vid östra sidan av Resecentrum.

Förslaget är idémässigt konsekvent och presenterar en byggnad vars formspråk kontrasterar och frigör. Projektets kanske största förtjänst ligger i hur det skickligt och sinnrikt hanterar de olika marknivåerna som finns på platsen med ett helhetsgrepp som ger ett sömlöst spel mellan ute och inne. Projektet övertygar i sin gestaltning hur människor kommer att röra sig och befolka både byggnaden och platsen.
Juvelen blir vad Skanska internt kallar en mörkgrön byggnad. Det innebär att den är självförsörjande på energi över en årscykel, att den uppförs utan några miljöskadliga ämnen och utan något avfall som går till deponi. Byggnaden kommer att nå högsta nivå, Platinum, i det internationellt ledande certifieringssystemet Leed.

Skanskas beräkningar visar dessutom att byggnaden kommer att uppnå den hittills högsta poängen i Norden och den näst högsta i världen.

- Juvelen blir ett prestigeprojekt för Skanskas projektutveckling. Vi lyckades vinna tävlingen i tuff konkurrens och får nu göra verklighet av vår ambition att inte bara uppföra en spektakulär och vacker märkesbyggnad utan också skapa världens mest hållbara kontorsbyggnad på paradplats i centrala Uppsala, säger Fredrik Hjortzén, affärsutvecklare på Skanska.

- Vi är oerhört stolta över vårt förslag och vår tävlingsseger. Med Juvelen får Uppsala en vacker, originell och iögonfallande byggnad som också ger platsen välbehövliga publika funktioner och en utemiljö som blir ett varmt välkomnade för så väl Uppsalabor som besökare till staden. Alltihop förpackat i ett projekt som håller världsklass när det gäller hållbarhet, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

- Det är med glädje vi ser att Uppsala, liksom allt fler kommuner runt om i Sverige vill arbeta med tävling som redskap för att uppnå arkitektonisk kvalitet i planeringen och utformning av viktiga platser. Att även fokusera på gestaltning vid försäljning av mark ger en möjlighet att höja kvaliteten i den byggda miljön, säger Claes Larsson, ansvarig för tävlingsverksamheten vid Sveriges Arkitekter.

Övriga tävlande bolag var Aspholmen, Genova och Vasakronan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige