Image

De kan vinna årets Kasper Salin-pris

Event Här är de fyra finalisterna i den prestigefyllda arkitekturtävlingen Kasper Salin-priset. – De utvalda är ”hela” byggnadsverk, konsekventa från idé till resultat och med stark närvaro på platsen. De visar vad angelägen arkitektur kan vara oberoende av den funktion den betjänar och lyfter en nivå över det förväntade, säger juryns ordförande Henrik Rundquist.
Publicerad den 23 September 2016

Kasper Salin-priset för bästa byggnad har delats ut sedan 1962 och är Sveriges mest välkända arkitekturpris. Sveriges Arkitekter delar ut priset på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm tillsammans med sex andra arkitekturpriser: Bostadspriset, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Kritikerpriset, Guldstolen för bästa inredning och Villapriset.

De nominerade till Kasper Salin-priset 2016 är:

# Bro galopp i Bro, Önsta. Ansvarig arkitekt är arkitekt SAR/MSA Gustav Appell, Gustav Appell arkitektkontor. Byggherre är Svensk Galopp.
Ur juryns motivering: ”Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form.”

# Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön, Göteborg. Ansvarig arkitekt är arkitekterna SAR/MSA Gert Wingårdh och Anders Olausson, Wingårdhs. Byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.
Ur juryns motivering: ”Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.”

# Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Ansvarig arkitekt är Dorthe Mandrup, Dorte Mandrup Arkitekter. Byggherre Helsingborgs stad.
Ur juryns motivering: ”Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats.”

# Studio 1, flerbostadshus i Örgryte Torp. Ansvarig arkitekt är arkitekt SAR/MSA Johannes Norlander, Johannes Norlander arkitektur. Byggherre HSB.
Ur juryns motivering: ”Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.”

– Det byggs mycket av allt idag och året domineras inte av de stora prestigeprojekten utan av mindre byggnader och mer vardagliga funktioner där det finns ambitioner. De som står ut har inte bara formats väl utan har, ofta i komplexa sammanhang, också tillfört en dimension i kraftspelet mellan staden och byggnaden, säger Henrik Rundquist.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige