Image

Därför byggs det för få bostäder

Lokalmarknadsdagen februari Ted Lindqvist, vd på Evidens, besökte Lokalmarknadsdagen för att presentera rapporten ”Utan fungerande finansiering stannar bostadsbyggandet”. Enligt honom är det stora problemet att politikerna tänker fel.
Publicerad den 19 Februari 2015
Ted Lindqvist. Bild: Rasmus Thedin
Ted Lindqvist.

Problemet enligt rapporten är att politikerna fokuserar på utbudet och inte varför det byggs för lite. Evidens har tagit fram fem faktorer som förklarar bostadsbyggandet:

• Hushållens finansiella netto.
• Reporäntan.
• Sysselsättningen.
• Byggkostnaden.
• Markutbudet i attraktiva miljöer.

- Det stora problemet är att politikerna har ett mål, men att alla deras konkreta förslag i praktiken handlar om att bromsa efterfrågan. Det behövs ett nytänk för att stimulera bostadsbyggandet, säger Ted Lindqvist.

- Ser man till våra prognoser över hur mycket som kommer att byggas och jämför med politikernas mål, räcker det med en snabb okulär besiktning för att se att det inte kommer att hålla, fortsätter han.

Han säger att man inte behöver titta så långt bort för att finna länder där man lyckats stimulera byggandet bättre.

- Det räcker med att titta på exempelvis Norge och Finland. Politikerna behöver hitta strategier för att sänka tröskeln att komma in på bostadsmarknaden, säger Ted Lindqvist.

- Rasmus Thedin
rasmus@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige