Image

D Carnegie genomför Sveriges största bergvärmeprojekt

Energi/miljö D Carnegie & Co ska förse cirka 1 100 lägenheter och ett antal lokaler i Jordbro, Haninge, med värme och varmvatten med hjälp av geoenergi, i ett projekt som troligen är den största satsningen hittills på bergvärmeinstallation för bostäder.
Publicerad den 20 Februari 2017
I D Carnegies område i Jordbro ska Sveriges största bergvärmeprojekt för bostäder genomföras. Bild: D Carnegie
I D Carnegies område i Jordbro ska Sveriges största bergvärmeprojekt för bostäder genomföras.

Arbetet startar under 2017.

135 energibrunnar borras i fastighetsområdet ner till 355 meters djup vardera. Fem värmepumpcentraler kommer att prefabriceras som sedan dockas med energibrunnar och fastigheternas värmesystem. Sammanlagd installerad värmepumpeffekt blir 2,3 MW och beräknad energibesparing i förhållande till dagens fjärrvärmedrift är cirka 66 procent. Eller 8400 MWh som motsvarar gratisenergin som erhålls från berget.

- Alla vinner på att vi satsar på fossilfritt med denna bergvärmeinstallation. Vi har för övrigt en helhetssatsning för alla våra bestånd där vi vill energieffektivisera för att minska förbrukningen med 25 procent på bara några års sikt, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co.

- Satsningen i Jordbro ser vi fram emot att komma igång med inom kort och som kommer att ge en mycket bra energieffektivisering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige